22 лютого 2018 року в Одеському національному морському університеті в рамках круглого столу відбулося обговорення проблем і перспектив підготовки кадрів для підприємств і організацій морської галузі.

В обговоренні, поряд із представниками морського університету й галузевих науково-дослідних інститутів, взяли участь співробітники й керівники приватних і державних підприємств, що функціонують у портовій діяльності, судноплавстві, логістиці й у сфері берегового сервісного обслуговування.

Ректор ОНМУ Сергій Васильович Руденко у вступнім слові підкреслив необхідність удосконалити освітній процес таким чином, щоб випускники отримували конкурентоспроможні знання й уміння, які будуть повністю відповідати запитам роботодавців.

Також він відзначив, що 26 січня 2018 року Міністерством науки й освіти прийнята Концепція підготовки фахівців з дуальної форми освіти. Її впровадження відбудеться в нашій країні протягом найближчих 5-ти років. У цій Концепції передбачається рівноправне партнерство вишів і роботодавців з метою одержання студентами освіти «два в одному», тобто за принципом «навчання плюс робота». Завдяки цьому значно скоротиться строк адаптації випускників на їх першому місці роботи. Оскільки на момент одержання диплома вони будуть знайомі не тільки з теорією, але й матимуть базовий практичний досвід.

Директор крюїнгової компанії «Агентство Євробалк» Анатолій Валерійович Іванкевич відзначив, що наші моряки сьогодні затребувані судновласниками. Але ситуація на світовому ринку праці моряків – досить складна й загострюється високою конкуренцією з боку інших країн. Наші моряки повинні мати високий рівень підготовки, щоб одержувати гідну роботу. Допомогу в цьому надають тренажерні центри, а також судноплавні компанії шляхом кадетських програм. Однак це питання залишається відкритим, і необхідно шукати шляхи його вирішення разом з навчальними закладами.

Професор кафедри морського права ОНМУ Олександр Олегович Балабанов розповів, що в морському університеті ведеться підготовка за 15 різними спеціальностями. В основному, Водний готовить фахівців для берегової інфраструктури морської галузі. На його думку, основною проблемою в системі підготовки кадрів для підприємств морського транспорту є відірваність навчального процесу від практичної діяльності в галузі. Для вирішення цієї проблеми необхідно збільшувати кількість і поліпшувати якість виробничих практик студентів. Разом з тим, роботодавці самі повинні сформулювати вимоги, які вони пред'являють до випускників вишів. Ситуація постійно змінюється, змінюються й вимоги. ОНМУ зацікавлений у підготовці затребуваних фахівців і відкритий до співробітництва.

Голова Федерації морських професійних союзів України Максим Володимирович Слюсаревський відзначив, що, на жаль, не відпрацьований механізм співробітництва ВНЗ з підприємствами в питанні фінансування. Витрати на практику студентів не прописані у фінансових планах підприємств. А організація якісної практики спричиняє серйозні витрати часу, праці й відповідно фінансів для підприємств.

Директор науково-дослідного інституту «ЧорномрНДІпроект» Сергій Георгійович Нікулін звернув увагу на те, що в його організації студенти Водного регулярно проходять практику, а також працює багато випускників ОНМУ. В основному, це випускники гідротехнічного факультету. Якість підготовки фахівців у Водному – дуже висока, але він відзначив, що варто відновити практику роботи філій кафедр на підприємствах і в організаціях галузі. Також він підкреслив, що потрібно активніше залучати до навчального процесу практиків, які можуть розповісти студентам на лекціях про свій досвід.

Усі учасники круглого столу відзначали, що сьогодні багато студентів працюють одночасно з навчанням в університеті. На жаль, не всі за своєю майбутньою професією. Це впливає на якість їх підготовки.

Генеральний директор «Южмормонтаж» Ілдар Сіразєєвич Гібадуллін відзначив традиційно високий рівень підготовки випускників Водного й розповів про те, що він теж давно залучає на своє підприємство студентів і випускників ОНМУ, в основному це інженери-механіки, що відповідає профілю роботи його підприємства. Він сказав, що готовий навіть оплачувати навчання студентів, але необхідні гарантії, що цей студент по закінченню університету відпрацює на його підприємстві після закінчення університету хоча б 3-5 років. На жаль, правового механізму для цього на сьогоднішній день не існує. Можливо, впровадження дуальної форми підготовки допоможе вирішити цю проблему.

На зустрічі були присутні недавні студенти Юлія Тишинська й Тата Елоян, які закінчили ОНМУ в 2016 році, а працювати за фахом почали ще в процесі навчання. Вони відзначили, що дуже складно при існуючій системі сполучати навчання в університеті й роботу на підприємстві. У ВНЗ йдуть назустріч студентам, які працюють за спеціальністю й добре вчаться. Але це можна зробити тільки при наявності особистої зацікавленості самого студента в одержанні й знань, і практичного досвіду.

Ректор ОНМУ відзначив, що керівництво університету бачить для себе основним завданням – створення такого режиму навчання, щоб студенти мали можливість одержувати теоретичні знання в університеті й одночасно застосовувати їх на практиці в процесі роботи. Певний досвід у цьому напрямку вже є. Зокрема, університет давно співробітничає з рядом компаній, які беруть на практику студентів, а надалі кращих з них працевлаштовують.

Директор експедиторської компанії «Carryland Logistics» Михайло Вікторович Прокопець розповів про свій досвід залучення співробітників із числа студентів ОНМУ. Він розповів про те, як він і його колеги-випускники Водного, кілька років назад провели курс лекцій для студентів, на яких поділилися зі студентами своїми знаннями про реалії сучасного морського бізнесу. Запросили студентів на стажування. Багато хто з них зараз успішно працюють як у його компанії, так і на інших підприємствах галузі. Вже кілька років в експедиторській компанії «Carryland Logistics» є посада «студент», яка передбачає неповний робочий день і дозволяє студентам і вчитися у виші, і працювати. Він відзначив, що приватний бізнес вже самостійно знайшов деякі механізми вирішення цього питання й готовий ділитися досвідом і активно співробітничати з університетом у питанні підвищення якості освіти студентів ОНМУ.

При підведенні підсумків ректор ОНМУ Сергій Васильович Руденко підкреслив, що ми вловили тенденцію необхідності впровадження дуального навчання ще до прийняття Концепції про нього на рівні Міністерства освіти й науки. Останні кілька років ОНМУ зміцнює зв'язки з підприємствами галузі. Наші студенти вже на старших курсах стажуються, а після випуску – залишаються працювати в партнерських компаніях.

Морський університет готовий до подальшого співробітництва з роботодавцями. Ми відкриті до пропозицій і впевнені, що надалі разом з представниками підприємств ми знайдемо шляхи вирішення проблем, що існують на даний момент у системі морської освіти.

Спецрепортаж ТРК «КРУГ» про круглий стіл.

Наверх

background