30 травня 2018 року в виставковому залі Одеського морського вокзалу в рамках XVII міжнародної виставки "ІНТЕР-ТРАНСПОРТ" був проведений круглий стіл "Морська освіта в Україні: проблеми і перспективи розвитку", організований Одеським національним морським університетом (ОНМУ) спільно з Благодійним фондом «Богатир».

В обговоренні поряд з представниками ОНМУ взяли участь керівники провідних підприємств морської галузі: стивідорних компаній, галузевих науково-дослідних інститутів, транспортно-експедиторських, логістичних та крюїнгових компаній, тренажерних центрів, профспілок та ін.

Представниками морської галузі обговорювалися актуальні проблеми підготовки фахівців, вдосконалення кадрової політики, форми співпраці підприємств морського транспорту і ОНМУ.

Ректор ОНМУ Сергій Васильович Руденко у вступному слові висвітлив питання для обговорення. Він зазначив, що на сьогоднішній день існують проблеми невідповідності знань випускників сучасним вимогам морської галузі, відсутність необхідних місць практик для студентів та стажування для викладачів. Він зазначив, що вирішити всі вищевказані проблеми можливе шляхом впровадження системи дуального освіти.

Директор крюїнговою компанії «Агентство Евробалк», глава Благодійного фонду «Богатир» Анатолій Іванкевич відзначив, що існують проблеми в підготовці персоналу, тому морські навчальні заклади, тренажери, крюїнгові компанії повинні об'єднуватися і передавати знання і досвід студентам, щоб ті отримували не тільки теоретичні знання, а й мали практичні навички по закінченню університету і були затребувані на ринку праці. Він розповів про реалізацію в найближчому майбутньому його компанією програми «День в крюингу», в рамках якої студенти зможуть ознайомитися з особливостями крюїнговою діяльності. Анатолій Іванкевич відзначив, що потрібно розвивати і зміцнювати партнерство вузів і роботодавців. Для реалізації цього необхідне впровадження дуального освіти в навчальний процес.

Презентувала концепцію дуального навчання в ОНМУ Наталія Гребенник, яка зазначила, що сьогодні в морському університеті ведеться підготовка по 15 різним спеціальностей і 40 спеціалізацій (освітніми програмами). Крім усього іншого, в 2018 році пропонується провести експериментальний набір в магістратуру за затребуваною в галузі спеціальності «Підприємництво, торгівля і біржова діяльність» з подальшим навчанням за дуальної формі. Ця пропозиція викликала інтерес у фахівців морської галузі, багато хто висловив свою думку.

Голова Федерації морських професійних спілок України Максим Слюсаревський запропонував допомогу в залученні підприємств морської галузі для надання баз практик і стажувань. Він висловився проти номінального проходження практики і зазначив, що проходження практики повинно надавати студентам реальні практичні знання, а для цього самі підприємства-роботодавці повинні бути зацікавлені в цьому.

Директор навчально-тренажерного комплексу «Адмірал» Олексій Габ сказав про зручність дуальної системb освіти і для студентів і для роботодавців, вніс свої пропозиції з приводу підготовки плавскладу.

Професор кафедри морського права ОНМУ Олександр Олегович Балабанов сказав, що основною проблемою в системі підготовки кадрів для підприємств морського транспорту є відірваність навчального процесу від практичної діяльності в галузі. Тому впровадження концепції дуального освіти дуже актуально, і, саме в магістратурі, оскільки там є можливість отримати не тільки першу, але і другу вищу профільну освіту.

Старший викладач кафедри «Інженерні конструкції і водні дослідження» ОНМУ Світлана Косяк розповіла про свій досвід навчання в університеті і про необхідність повернення до студентських виробничи[ практик на підприємствах галузі. Зараз це є, але необхідно і студентів, і викладачів, і виробничників налаштовувати на більш серйозне ставлення до практичної складової навчального процесу.

Також на зустрічі були присутні випускники ОНМУ, які успішно працюють за фахом і навіть ведуть власний бізнес. Юлія Тішінская, випускниця 2016 року, менеджер з продажу експедиторської компанії «Carryland Logistics», зазначила, що в компанії вже впроваджуються окремі аспекти дуального освіти/ Так, кілька років в компанії є посада «студент», яка передбачає неповний робочий день і дозволяє студентам одночасно вчитися у вузі і працювати.

Максим Сочинський, випускник 2007 року, незалежний оцінювач, розповів, що вже кілька років читає лекції в ОНМУ, бере участь в тижнях кар'єри, зазначив, що рівень підготовки студентів з кожним роком зростає. Для подальшої співпраці та обміну досвідом він запропонував роботодавцям проводити реальну практику, розробляти онлайн-курси.

Світлана Будяк, випускниця 2003 року, представник логістичної компанії Freeway Logistics, зазначила, що студенти не мають комплексних знань в сфері морського транспорту. Необхідна актуалізація теоретичних і практичних знань і компанія Freeway Logistics готова до співпраці з ОНМУ в цьому напрямку.

Євген Новіков, випускник 2001 року, директор департаменту кадрової логістики Intermedia Logistic Group, розповів, що існує безліч вакансій від роботодавців та є претенденти, але немає сполучної ланки між ними, тому запропонований ОНМУ проект «Онлайн ярмарок вакансій» дуже актуальний і перспективний. Також висловився за оновлення системи освіти на користь дуальної форми навчання.

Директор судноплавної компанії BPG Геннадій Іванов, випускник 1998 року, розповів про те, що в Одесі вже сформовано морське співтовариство, яке має потребу в кадрах, тому необхідна тісна співпраця університету з морськими підприємствами. Зазначив, що однією з таких форм співпраці, яка застосовується в ОНМУ, був тиждень кар'єри, в якій він брав участь. Він розповів, що в рамках тижня кар'єри представники підприємств і організацій морської галузі читають лекції для студентів ОНМУ, діляться досвідом. Це хороший проект, який повинен бути продовжений.

В кінці зустрічі проректор з науки ОНМУ Немчук Олексій Олегович і професор Державного університету Південного Міссурі (США) Моос Кріс розповіли про співпрацю двох вузів і про можливості навчання в магістратурі за програмами Державного університету Південного Міссурі (США).

    При підведенні підсумків всі учасники Круглого столу підтримали ініціативу Одеського національного морського університету в реалізації наступних проектів, спрямованих на впровадження дуального освіти в морській галузі:
  1. Розробка актуальних освітніх програм (спеціалізації) за заявками роботодавців.
  2. Активну участь фахівців-практиків у формуванні навчальних планів і в навчальному процесі.
  3. Реальна стажування викладачів на провідних підприємствах галузі.
  4. «Дуальнt навчання = навчання + робота» для магістратури за затребуваними спеціальностями.
  5. Підвищення кваліфікації співробітників підприємств - отримання другої вищої освіти за необхідної спеціальності в ОНМУ
  6. Онлайн ярмарок вакансій.
Наверх

background