Вітаю! Студентка 3 курсу спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» Бібіна Настя на звʼязку!

Мені випала чудова нагода з'їздити на один семестр повчитися за кордон - а саме в сонячну Грецію, в, напевно, найісторичніше місто - Афіни. Я прийняла участь у конкурсі та отримала право на навчання за програмою академічної мобільності Erasmus, за якою наш університет має договір про обмін студентами і викладачами з University of West Attica. І саме там я навчалась, отримуючи стипендію Erasmus, з лютого по червень 2023 р.

Почну, напевно, із нудного: про документи і тому подібне. Що мене здивувало найбільше, це те, що не так багато документів і треба було зібрати. Єдине що – треба було робити візу, бо я знаходилась на території Греції більше 3 місяців. Але скажу чесно, це була найлегша процедура отримання візи за все моє життя. Головним було подзвонити в консульство або написати e-mail, після чого вам вишлють заяву на візу і призначать час подання документів.

Для мене навчання за кордоном завжди було мрією – подивитись, як саме живуть іноземні студенти, і взагалі, що то таке студентське життя в Європі. І, чесно скажу, я не розчарувалась, а, навпаки, була приємно здивована тим, наскільки всі дружні і привітні! В перші ж дні в Афінах в мене з'явились друзі, з якими я і досі спілкуюся.

Моє навчання за Erasmus передбачало вивчення дисциплін «Corporate Communications», «Organizational Behavior», «Business English, «Introduction to statistics», «Project Management». Лекційні і практичні заняття я відвідувала постійно, бо вони були цікавими, я змогла дізнатися багато нового. Для студентів Erasmus передбачено безкоштовне користування бібліотекою, спортивним комплексом та вивчення грецької мови. З останнім було трохи важкувато, але мені цікаво було отримати цей досвід. Окрім мови, нам розповідали про історію Греції та культуру цієї країни.

Найбільш мене лякало знання англійської мови, якою велося викладання.

Хоч я і вивчаю англійську мову майже все життя та маю Сертифікат володіння англійською на рівні В2, але мене дуже лякало, що без розмовної практики лише знання правил нічого не дають. Наразі можу сказати, що це взагалі майже не завдало мені особливих складнощів. Перші декілька тижнів було важкувато переключитись з однієї мови на іншу, але потім все стало набагато краще і кожного дня спілкування та навчання становилося все легше. Тож якщо ви боїтесь їхати вчитись за кордон тільки через страх живого спілкування - не бійтесь! Ці навички швидко набуваються. Якщо люди налаштовані на спілкування та взаємопорозуміння – вони завжди знайдуть спільну мову!

Найголовніше, що мене цікавило, це університет і саме студентське життя. Пари були захоплюючими, а викладачі професійними; було взагалі цікаво працювати на парах і над завданнями, які вони давали. Ми багато працювали і ходили навіть до бібліотеки, як грецькі студенти, де сиділи і виконували assignments на той чи інший предмет. Загалом, система оцінки складалась з саме цього assignment і фінального екзамену, іноді ще додавали до оцінки бали за відвідування. Тому, якщо що, не забувайте ходити на пари;) Трошки незвично, бо система відрізняється від нашої, але все одно цікаво було порівнювати способи викладання в Україні та Європі.

В кожному місті, де є університети, які приймають участь у обміні студентами Erasmus, є спеціальні (благодійні за сутністю) організації - ESN (Erasmus Student Network). В Афінах таких організацій було декілька: ESN, ELA (Erasmus Life Athens), ILA (International Life Athens). Кожна організація (можна сказати бореться) організовує різні поїздки у різні місця країною. Ми, наприклад, відвідали півострів Methana, який насправді є вулканом, послухали історію півострова і піднялись на саму гору. Іншого разу нам пощастило з'їздити на всім відомі монастирі на скелі Meteora, де було теж дуже цікаво подивитись на краєвиди і побачити як живуть монахи дууууже високо в горах! І це не все, було ще дуже багато різних поїздок в різні мальовничі місця, і все це за в цілому адекватну ціну 25-30€. Незважаючи на це, ми іноді влаштовували собі поїздки самі, так ми встигли побачити 4 острови: Aegin, Milos, Paros та Santorini. До речі, студенти Erasmus можуть оформити студентський квиток від самого університету, бо з цим документом на весь транспорт (проїзний на громадський транспорт, поїзди, пороми) 50% знижка, а ще передбачено можливість купити ESN card і ELA card (бо там дуже багато спонсорів, де можна придбати якийсь товар чи послуги зі знижками, а також діє знижка на квитки на літак з RyanAir)

Найкраща їжа в Греції це гірос! Якщо ви живете у Греції, особливо як просто студент, багато грошей на їжу не треба витрачати, найкращий варіант завжди гірос, вони бувають з різними видами мʼяса і навіть веганські, тому голодні точно не залишитесь. В середньому за один гірос 3-3,5€ залежить від місця, звісно) Але стовідсотково раджу хоча б один раз сходити в традиційний грецький ресторан-таверну, там ви відчуєте саме цей вайб Середземноморʼя і Балканів. Там завжди буде гучно і весело, бо греки гучний народ, але тим не менш, неймовірно привітний і добрий, і навіть, якщо англійську вони погано знають, вони зроблять все, щоб допомогти вам з чимось)

А ще для любителів котів – Греція буде ідеальним місцем для вас, адже коти усюди і їх багато)

Якось так і пройшов мій Erasmus-семестр в Афінах. Сподіваюсь, це змотивує і інших студентів ОНМУ прийняти участь у конкурсі на навчання за програмою Erasmus та отримати неймовірний experience студентського життя!

Наверх

background