28 травня 2024 року

в Навчально-науковому морському гуманітарному інституті

Одеського національного морського університету

відбувся відкритий захід

«МОДЕЛЮВАННЯ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ»

Цей ексклюзивний захід змодельовано вперше в Україні в стінах закладу вищої освіти здобувачами вищої освіти 1 курсу спеціальності 081 Право Одеського національного морського університету.

Ідейним керівником та координатором заходу виступила к.ю.н, доцентка, доцентка кафедри публічно-правових дисциплін, членкиня комітету конституційного правосуддя та прав людини Олена БОРЩЕВСЬКА, яка викладає освітню компоненту «Конституційне право України».

Запрошеними гостями були:

Науковий констультант заходу - в.о. голови комітету конституційного правосуддя та прав людини Ради адвокатів Одеської області, адвокатка, к.ю.н., доцентка Катерина КАРМАЗІНА, яка на шляху своєї кар’єри мала професійний досвід роботи в Верховній Раді України в якості помічника народного депутата;

Уповноважена особа з питань запобігання та виявлення корупції в ОНМУ, завідувачка кафедри публічно-правових дисциплін к.ю.н, доцентка Ольга КУКШИНОВА;

Заступниця директора Навчально-наукового морського гуманітарного інституту Марія ФЕСАН;

к.ю.н., доцентка, доцентка кафедри публічно-правових дисциплін Іржина СОЛОПОВА;

ст. викладач кафедри публічно-правових дисциплін, куратор групи Світлана ВОВК;

доцентка ОНМУ кафедри приватно-правових дисциплін та морського права Алла ПАЛЬЧЕНКО;

випускниця спеціальності 081 Право (диплом з відзнакою) Ксенія КОЛДУНОВА.

Всі шановні гості за задумом здобувачів вищої освіти були акредитовані в якості журналістів, яким було вручено перепустки та відведено місце в ложі преси.

Ідея провести такий захід виникла, оскільки, Державні стандарти освітньо-професійної програми за спеціальністю 081 Право першого (бакалаврського) рівня вищої освіти взагалі, а, зокрема, освітня-професійна програма спеціальності 081 Право в Одеському національному морському університеті передбачають формування загальних та спеціальних компетентностей, які корелюють з результатами навчання, а також надбання так званих soft-skills, які мають бути закріплені в освітньому процесі як на науковому так і на практичному рівні.

Зазвичай, такий процес відбувається у поєднанні зі стейкхолдерами. І як правило, проводяться модельні справи з розгляду справ в суді, що також практикується здобувачами вищої освіти спеціальності 081 Право ОНМУ на старших курсах.

Але цього року ми вирішили піти далі, оскільки вважаємо, що розгляд справ в суді є похідним від тієї законотворчої діяльності, що відбувається в сесійній залі Верховної Ради України.

Звісно, весь процес створення закону неможливо втиснути у скорочені рамки навчальної пари. Тому було вирішено змоделювати пленарне засідання, на якому обговорюються вже подані законопроєкти.

З викладачем дисципліни було окреслено тематику законопроєктів за темами, які були найбільш актуальними для здобувачів – обговорення заборони деяких соціальних мереж; зміни до Закону про вищу освіту та запровадження використання штучного інтелекту в судочинстві в певних категоріях справ. Обговорення складалося з власних думок здобувачів вищої освіти у вигляді промов на захист своєї позиції, отримання зворотнього зв’язку з сесійної зали, реплік спікера тощо. Тобто в режимі максимально наближеному до реальності. Як підсумок: 1 законопроєкт не знайшов підтримки, 1 проголосовано, 1 направлений на доопрацювання.

Не оминули наші шановні здобувачі й на деякі порушення дисципліни, які іноді відбуваються в сесійній залі, але лише для того, щоб показати їх з боку та підкреслити важливість дотримання дисципліни та поваги один до одного.

Хочеться підкреслити, що здобувачі це слухачі 1 курсу, які прослухали лекції та опрацювали матеріал з дисципліни «Конституційне право України», яке їх дуже зацікавило. Тож маємо потенційних правників, які можуть в майбутньому вибудовувати правову державу в Україні на високому професійному рівні.

Окремо слід зазначити як розподілявся кількісний склад партій. З огляду на суттєво меншу кількість здобувачів у порівнянні з кількістю народних депутатів. Здобувачі виходили з розподілення числа членів партії за допомогою математичної пропорції співвідношення (тож правники в нас ще трохи математики).

Особливістю заходу стало й ще вміле технічне супроводження процесу засідання. На початку та наприкінці лунав гімн України, який співали всі присутні, була хвилина мовчання за загиблими героями, при виступі здобувачів в ролі народних депутатів на екрані висвітлювалися назви їх партій, при проведенні голосування також на екран виводилися підсумки голосування. Під час завершення заходу здобувачі вищої освіти дуже чуттєво вшанували пам’ять загиблих на війні з агресоркою-росією випускників ОНМУ, які для них є героями України, що до останнього боролися проти загарбницьких дій злочинної країни.

Наприкінці зустрічі наші запрошені гості могли висловити свою думку щодо проведення заходу.

Всі без виключення запрошені гості були у захваті від ідеї і процесу проведення моделювання пленарного засідання Верховної Ради України. Було відмічено, що це дійсно перший в Україні захід такого масштабу.

Шановна пані Катерина Кармазіна, як представник стейкхолдера, висловила свою думку про загальне позитивне враження від заходу, особливо відмітила спікерку та найбільш активних учасників. Зауважила на власну думку щодо побоювань використання штучного інтелекту в певних категоріях справ, але в цілому відмітила амбасадорський прорив у підходах до вивчення конституційного права України шляхом поєднання теоретичних знань та перенесенням їх в практичне поле. Зауважила, що здобувачі ретельно підійшли до вивчення Регламенту Верховної Ради України.

Також шановна гостя, як науковий консультант заходу, порекомендувала здобувачам вже починати думати про власну професійну кар’єру та приймати участь у конкурсах, грантах, які нададуть можливість здобувачам вищої освіти під час навчання поєднувати освітній процес та практичну діяльність.

Виступ Уповноваженої особи з питань запобігання та виявлення корупції в ОНМУ, завідувачки кафедри публічно-правових дисциплін к.ю.н, доцентки Ольги Кукшинової приємно вразив здобувачів вищої освіти, оскільки вона підкреслила органічність поєднання теоретичних знань та вміння викласти ці знання в практичну площину не в сухих доповідях «з папірця», а власне набуття навичок ділового спілкування, риторики, обізнанність в державоутворюючих процесах тощо.

Цей захід став своєрідним етапом випускного іспиту з дисципліни «Конституційне право України» оскільки всі здобувачі певною мірою були задіяні, виступали з промовами, які відображали їх власне бачення того чи іншого питання і мали можливість конструктивно та плідно пропрацювати весь об’єм навчального матеріалу з дисципліни «Конституційне право України».

Не зупиняємось на досягнутому. Сподіваємось, що заходи такого характеру будуть надійним підгрунттям для формування свідомих правників незалежної України після перемоги України.

Слава Україні!

Наверх

background