До 80 - річчя з дня народження
Заслуженого діяча науки і техніки України
Професора кафедри Цивільної інженерії та архітектури
Одеського національного морського університету
доктора технічних наук, професора Дорофєєва Віталія Степановича

1 серпня 2022 року виповнюється 80 років з дня народження доктору технічних наук, професору, члену правління Асоціації Українського сейсмостійкого будівництва, голові відділення Асоціації експертів будівельної галузі Одеської області Дорофєєву Віталію Степановичу

Дорофєєв В.С. народився 1 серпня 1942 року в м. Волгограді. Після закінчення середньої школи у м. Нова Каховка вступив до Одеського інженерно-будівельного інституту, який закінчив у 1964 році.

З 1965 по 1967 роки працював на виробництві та служив у армії. Протягом 1967-2014 років був аспірантом, асистентом, старшим викладачем, доцентом, професором, завідувачем кафедри, головою профспілки викладачів, заступником декана, деканом, проректором, першим проректором, а у 2004-2014 роках – ректором Одеської державної академії будівництва і архітекури.

У 1973 захистив кандидатську дисертацію за спеціальністю 05.23.01 в Одеському інженерно-будівельному інституті. У 1994 році – докторську дисертацію на стику спеціальностей 05.23.01 та 05.23.05.

У 1978 році отримав звання доцента, а у 1991 – професора по кафедрі залізобетонних та кам'яних конструкцій. В.С. Дорофєєв - відомий вчений у галузі структуроутворення та руйнування будівельних матеріалів і конструкцій при різних видах навантажень та впливів. Віталій Степанович очолював лабораторію з обстеження будівель та споруд ОДАБА, був директором Проблемного інституту сейсмостійкого будівництва Академії будівництва України, член правління Української асоціації та член Європейської асоціації сейсмостійкого будівництва, є головою науково-технічної ради місцевого відділення Всеукраїнської громадської організації в Одеській області (близько 300 осіб), є членом правління Всеукраїнської громадської організації «Українське товариство механіки ґрунтів, геотехніки та фундаментобудування», членом правління Громадської організації «Українське товариство охорони пам'яток історії та культури. Одеська обласна організація».

В.С.Дорофєєв брав активну участь у розробці Національних будівельних норм України: ДБН В.1.1-12:2006 «Будівництво у сейсмічних районах України», 2006; ДБН В.3.2-2-2009 «Житлові будинки. Реконструкція та капітальний ремонт», 2009; ДСТУ-Б-В.1.1-28:2010 «Захист від небезпечних геологічних процесів, шкідливих експлуатаційних впливів від пожеж. Шкала сейсмічної інтенсивності», 2010, ДБН В.2.6-98:2009. «Конструкції будівель та споруд. Бетонні та залізобетонні конструкції. Основні положення проектування» та ін. За час викладацької та наукової діяльності підготував тисячі інженерів-будівельників. Є творцем наукової школи його імені.

Віталій Степанович Дорофєєв підготував 22 кандидата та 6 докторів технічних наук. Був головою спеціалізованої вченої ради Одеської державної академії будівництва та архітектури, головним редактором «Вісника ОДАБА», є членом спеціалізованої вченої ради Одеського національного морського університету, членом науково-технічної ради університету, бере активну участь в атестації науково-технічних працівників України як офіційний опонент та рецензент. До того ж, в Академії Google має персональний профіль, де його наукові праці процитовані 937 разів, при цьому: h-індекс – 14 та 10-індекс – 21.

Наукові дослідження Віталія Степановича знайшли відображення у підготовлених ним понад 900 наукових працях, у тому числі: 29 монографіях та брошурах, 34 підручниках та навчальних посібниках, 10 нормативних документах України, 22 патентах на винаходи, запроваджені у практику будівництва. Зокрема: Технологічна пошкодженість залізобетонних матеріалів та конструкцій
Строительные материалы и конструкции пониженной материалоемкости
Бетон в умовах ударних впливів
Оперативная методика определения динамических характеристик многоэтажных зданий с железобетонным безригельным каркасом
Методи оцінки сейсмостійкості будівель і споруд.

Варто відзначити велику громадську роботу професора Дорофєєва В.С. Він був депутатом Одеської міськради V та VI скликань. Віталій Степанович - співголова та член ради експертів Громадської організації «Робітничий конгрес громадянського суспільства України». Нагороджений орденами: «За заслуги» ІІІ ступеня, за вагомий особистий внесок у розвиток будівельної галузі України та високий професіоналізм, «Слов'янська честь», «Святителя Миколи Чудотворця»; Почесною Грамотою Верховної Ради України; медалями Міністерства науки та освіти України «За наукові досягнення», «За відмінні успіхи у роботі»; від МАНЕБ – медаль імені М.В. Ломоносова «За розвиток екологічної науки та охорони життєдіяльності»; від Міністерства житлово-комунального господарства – Почесний знак «Почесний працівник Держводгоспу України»; від губернатора Одеської області, Одеської обласної ради, Одеського міського голови - «Знак Пошани» та «За заслуги перед містом», Ради ректорів Одеського регіону «За внесок у розвиток вищої освіти»

В.С.Дорофєєв нагороджений найвищою нагородою Одеського міського голови «Почесний знак ім. Г. Маразлі» III ступеня за багаторічну плідну працю, активну громадську та просвітницьку діяльність, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих фахівців у галузі будівництва та архітектури, збереження та розвиток самобутності архітектурного вигляду міста Одеси. Має звання Заслуженого діяча науки і техніки України.

Члени родини ювіляра також зв’язали свої життя з будівництвом. Дружина Віталія Степановича, Жанна Іванівна, його син Олександр та невістка Ольга також є будівельниками. Третє покоління Дорофєєвих - онука Юлія обрала спеціальність архітектора, дизайнера.

Вітання і поздоровлення можна направляти за адресою:
Одеський національний морський університет
Вул. Мечникова, 34, м. Одеса,
65029, Україна
Довідки за телефонами:
38(097)229-69-37
38(048)723-22-68
E - mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Наверх

background