15 березня 2023 р. о 15.30 в Одеській ОУНБ імені М.С. Грушевського відбулась презентація колективної наукової праці «ЗА ІДЕНТИЧНІСТЬ І НЕЗАЛЕЖНІСТЬ. Війна Росії проти України: історичні передумови, геополітичні паралелі» (Київ, «Видавництво «Кліо», 2022, томи 1-2. 1552 с.). Численні історичні сюжети показують сутність сучасної війни, перебіг її гібридної фази, розкривають природу путінської росії та її неоімперського проєкту, скерованого на підпорядкування пострадянського простору і його суцільну делімітацію. 100 відомих істориків України, зорганізувавшись у «боєздатну наукову роту» під проводом відповідального редактора наукового проєкту, директора Інституту історії України НАН України академіка В. Смолія та заступника директора Г. Боряка, написали колосальну за обсягом у 1552 сторінки працю.

Ініціатором презентації саме в стінах Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки імені М.С. Грушевського став одеський науковець, співавтор фундаментальної праці, доктор історичних наук, професор, в.о. директора ННМГІ ОНМУ Микола Михайлуца.

У залі відділу соціокультурної діяльності, попри напружену обстановку і періодичну повітряну тривогу, зібралось дуже багато зацікавлених слухачів, вчених, викладачів, журналістів, студентів одеських вишів. У презентації очно і дистанційно завдяки платформі Zoom взяли участь більше 130 осіб. За приємним збігом у часі, перебуваючи з робочою поїздкою в Одесу, в заході взяв безпосередню участь також Уповноважений із захисту державної мови при Кабміні України Тарас Кремінь, який наголосив на важливості розширення мережі мовних курсів та майданчиків з вивчення української мови в Одесі.

Також у презентації двотомника брали участь Сергій Гуцалюк, очільник Південного міжрегіонального відділення Українського інституту національної пам’яті, одеські науковці, доктори історичних наук, професори – Тарас Гончарук, Олена Бачинська, Наталія Діанова, Олександр Музичко. Від колективу авторів видання виступив проф. Микола Михайлуца і кияни, співавтори книги, співробітники Інститут історії України НАН України – член-кореспондент НАН України, д.і.н. Віднянський Степан Васильович, старший науковий співробітник, к.і.н Бажан Олег Григорович, а також директорка відомого столичного видавництва «Кліо» Віра Йосипівна Соловйова.

Учасники презентації, зокрема студенти, виявили неабияке зацікавлення реалізованим проєктом українських вчених, які у віртуальному спілкуванні з читачем, запропонували фахові аргументи проти російської імперської та сучасної рашистської пропаганди псевдоісторії.

Усі бажаючі ознайомитися з текстом видання можуть це зробити за наступними посиланнями: (http://resource.history.org.ua/item/0017083) та переглянути безпосередню презентацію (https://www.youtube.com/watch?v=PFlSq76cT8I).

Усім велика подяка за підтримку!

Слава Україні

Героям Слава!

Наверх

background