23-25 березня 2023 р. делегація Одеського національного морського університету у складі проректорки з наукової роботи, професорки Ірини САВЕЛЬЄВОЇ та в.о. директора ННМГІ професора Миколи МИХАЙЛУЦИ на запрошення керівництва університету "Нижній Дунай" (м. Галац, Румунія) взяли участь у вшануванні 75-ї річниці від заснування університету.

В рамках святкування ювілейної дати наші амбасадори від освіти провели низку зустрічей і переговорів з деканом факультету транскордонного співробітництва проф. Gina NECULA, представником Департаменту міжнародного співробітництва паном Соnstantin LUPU та ін.

24 березня водники у першій половині дня провели низку зустрічей з керівництвом кількох факультетів: інженерної механіки (до перемовин онлайн доєднався й директор ННМІТІ доц. Олександр КАНІФОЛЬСЬКИЙ). Пізніше відбулися зустрічі з деканами економіки й менеджементу, права й адміністрування, факультету історії, філософії і теології.

Наша делегація вибудовувала спілкування у напрямку перспектив співробітництва ОНМУ з Університетом "Нижній Дунай" в рамках міжнародної програми Еразмус+, обміну студентами, налагодження стосунків по лінії "Два дипломи", плідні співпраці в напрямку наукового співробітництва, публікаторської діяльності, проведення спільних наукових форумів тощо. В рамках насиченого візиту нашої делегації була й участь у відкритті "Україньского-румунського культурного центру". Водники подарували Центру літературу, зразки української вишивки, традиційної кераміки і ремесел тощо.

З вітальним словом від керівництва ОНМУ, від ректора проф. Сергія РУДЕНКА, на адресу ректора румунського університету виступила проректор Ірина САВЕЛЬЄВА. У процесі спілкування наші колеги контактували з депутатом Румунії, який представляє українців у парламенті Румунії паном Nikilae-Miroslav PETRETCHI, Генеральним консулом Румунії в Україні Іruna STANCULESCU, керівником Асоціації допомоги українцям в Румунії паном Миколою ЛАТУШКІНИМ. Результатом візиту вже стали домовленості про участь проф. Миколи МИХАЙЛУЦИ у відкритті Інституту історії в Галаці, проведенні спільної Міжнародної наукової конференції в ОНМУ і в Університеті "Нижній Дунай" наприкінці травня - початку червня цього року. Українсько-румунське наукове співробітництво виходить на новий рівень, перспективний зокрема, у сенсі європейської інтеграції і співробітництва.

Наверх

background