Катерина ЧУМАЧЕНКО, спеціальність «Суднобудування»

Навчання в University of Messina було надзвичайно цікавим та корисним для моєї майбутньої кар'єри. В ОНМУ мої студентські інтереси зосереджені на суднобудуванні, я знайшла багато спільного між своїм досвідом навчання в University of Messina та моєю освітою в Україні. Багато дисциплін, які пропонує University of Messina для Erasmus-студентів, збігаються із моїми дисциплінами у рідному університеті: інженерія конструкцій, матеріалознавство, гідравліка. Отриманий досвід навчання дозволив мені розширити свої знання та отримати нові навички у своїй спеціальності.

Окрім навчання, я мала можливість насолодитися красою природи та культурною спадщиною Італії. Відкривши для себе цю чудову країну, я начебто побачила нові горизонти та знайшла багато друзів з різних країн, що зробило моє перебування тут ще більш незабутнім та цінним. Ми готували різні національні страви разом, відзначали свята, ходили на пляж, мандрували Італією. Також тут є Erasmus Student Network - організація, яка робила все можливе, щоб ми якомога більше поринули в культуру Італії. Її активісти та керівники влаштовували різні заходи, де ми знайомилися зі студентами з різних країн та просто весело проводили час.

Після завершення програми Еразмус+ я планую використовувати свій досвід та знання, отримані у Мессіні, для подальшого розвитку у сфері суднобудування. Я впевнена, що цей досвід буде корисним у моїй майбутній кар'єрі та дозволить мені стати компетентним спеціалістом у цій галузі.

Зінаїда ПАНІСКО, спеціальність «Системний аналіз»

Весь період перебування в University of Messina за програмою Erasmus був насичений навчанням, дослідженнями та незабутніми пригодами. Я не лише отримала незабутній досвід навчання в іншій країні, а і занурилась в місцеву культуру через організацію підтримки студентів Erasmus Student Network. University of Messina дав мені можливість зануритися в освітню систему Італії, дізнатися про підходи до навчання та розширити свої знання у спеціальності. Навчання було наповнено цікавими дослідженнями, захоплюючими дискусіями, інноваційними проєктами.

Проте не все було пов’язано з навчанням. Erasmus Student Network організувала для нас багато заходів, щоб краще пізнати Італію. Одним із яскравих моментів стала поїздка на фісташковий фестиваль у місто Бронте. Це було справжнє культурне свято, яке сповнило нас захопленням і натхненням.

Також однією з незабутніх стала поїздка до Риму, щоб зануритися в багату історію італійської столиці. Гуляючи його старовинними вуличками та милуючись величними пам’ятниками, ми відчули себе частиною цієї дивовижної історії.

Усі ці моменти – як учбові, так і позанавчальні – зробили моє перебування в Італії незабутнім. Повернулась додому з багатьма знаннями, новими друзями та враженнями, які назавжди залишаться в моїй пам’яті.

Єлизавета ГОРОДЕЦЬКА, спеціальність «Будівництво та цивільна інженерія»

Навчання за кордоном, яке мені пощастило мати завдяки участі у програмі Erasmus - це досить високий рівень освіти, отримання практичного досвіду і стажування, приємні знайомства та можливість вивчення нових іноземних мов.

Моє навчання було цікавим та корисним. Система європейської освіти базується на практичних засадах навчання. Я могла не тільки слухати лекції, а й виконувати проєкти, які краще допомагали засвоїти матеріал.

Важливим був і викладацький склад, адже усі викладачі - фахівці-практики у своїй сфері. Пари було не лише цікаво слухати - вони готують до реального життя і мають практичну цінність.

Для студентів одним із мінусів навчання та життя за кордоном, є страх почати, зробити перший крок… Адже потрібно мати високу відповідальність під час навчання, стимулювати себе та не впадати у розпач у випадку невдач, не боятися розмовляти та подолати мовний барʼєр, робити помилки та вчитися на них. Це була моя перша спроба перебороти свої страхи та стати кращою. Для мене було складно знаходитися далеко від дому та сімʼї, коли в моїй країні йде війна. Але я також розуміла, що після перемоги країна потребуватиме кваліфікованих фахівців моєї спеціальності, щоб відбудувати державу. І отриманий досвід навчання в Італії дозволив мені повернутися із новими знаннями та навичками, новим світоглядом. Так, це дуже складно – вперше перебороти себе та вийти з рамок свого стабільного життя. Але люди розвивається лише в тому випадку, коли знаходяться на межі своїх знань і можливостей, та можуть знайти вихід з будь-якої ситуації.

Наверх

background