Одеський національний морський університет має давні традиції співробітництва з Китайською народною республікою. Перші кроки були зроблені ще в 1950 році, коли Одеський інститут морських інженерів почав підготовку кадрів для морської галузі КНР. Потім було укладення прямих договорів з суднобудівними, судноремонтними підприємствами і проектними організаціями такими як, Тянзинская компанія суднобудівної промисловості, Дев'ятий проектно-дослідний інститут, Далянская суднобудівна корпорація. Нашими випускниками наприклад були Ля Інчень, який став академіком Академії наук КНР та Лі Цзянь, який був віце-президентом Всекитайскої кораблебудівної корпорації.

На сьогоднішній день Одеський національний морський університет співпрацює з Тянзинским університетом, Північно-західним політехнічним університетом (Шанхай), Шанхайським морським університетом (Шанхай), Китайським університетом геологічних наук (Ухань), Уханьським університетом технологій (Ухань), Далянским університетом технологій (м. Далян) та Китайською академією соціальних наук (м Пекін).

Особливо хочеться відмітити наше співробітництво з Китайською академією соціальних наук, спільно з якою в 2017 році в ОНМУ був створений перший в Україні Науковий центр досліджень розвитку країн «Одного поясу, одного шляху», а 14 вересня 2018 р. на базі університету було відкрито ще один центр – КАСН-ОНМУ: Центр досліджень Китаю.

16 жовтня 2019 року в рамках роботи КАСН-ОНМУ: Центру досліджень Китаю спільно з Китайською академією соціальних наук (КАСН), під патронатом Генерального консульства КНР в Одесі в ОНМУ була відкрита фотовиставка, присвячена 70-й річниці створення КНР. Ця виставка дозволить нашим студентам, науковцям та усім бажаючим отримати більше інформації про історію розвитку та успіху Китаю. Це вже друга виставка присвячена досягненням Китаю, яка проводиться в ОНМУ в 2019 році спільно з Генеральним консульством Китайської народної республіки в Одесі та Китайською академією соціальних наук. У березні цього року в ОНМУ проводилася виставка, присвячену 40-річчю проведення Політики реформ та відкритості Китаю.

    На відкритті фотовиставки були присутні:
  • Ректор ОНМУ, Президент КАСН-ОНМУ: Центру досліджень Китаю, проф. Руденко С.В;
  • Генеральний консул КНР в Одесі, пан Сун Ліцюнь.
  • Директор Бюро міжнародного співробітництва Китайської академії соціальних наук, пана Ван Лей;
  • Директор Інституту соціального розвитку Китайської академії соціальних наук, пана Жан Ї;
  • Віце-президент КАСН-ОНМУ: Центру досліджень Китаю, проф.Марков В.В.
  • Директор КАСН-ОНМУ: Центру досліджень Китаю, Гловацька СМ.
  • Співробітники Китайської академії соціальних наук;
  • Співробітники та студенти ОНМУ, представники засобів масової інформації.
Наверх

background