Вивчення загальної фізики дає студентам знання законів природи і вживання їх в техніці і морському флоті. При цьому вони отримують навики наукової роботи і проявляють свої здібності до творчого мислення, роботи в області спеціальних інженерних дисциплін. Крім того, курс фізики дає правильне уявлення про оточуючий нас світ і методи його пізнання.

Кафедра фізики була створена в 1913 році в процесі організації Одеського політехнічного інституту такими великими вченими, академіками, що стали згодом, лауреатами Державних премій - професорами Л. І. Мандельштамом, Н. Д. Папалекси і асистентом І. Є. Таммом. У важкі роки громадянської війни і інтервенції їм вдалося налагодити учбовий процес і створити лабораторії, використовуючи прилади, отримані з фізичних кабінетів місцевих гімназій.

При реорганізації політехнічного інституту в 1930 фізична лабораторія була передана ОІІМФу, а кафедру очолив доцент В.П. Твердий - прекрасний лектор і методист. В період евакуації інституту в м. Самарканд, кафедра фізики була об'єднана з кафедрою теоретичної механіки і її очолював доцент А.П. Шварцман. Після переїзду в м. Астрахань, тимчасово завідував кафедрою і читав лекції з фізики на всіх факультетах асистент С.О. Сухов. Лабораторні роботи і лекційну демонстрацію проводила асистент Е.Ш. Рит. Не дивлячись на великий об'єм роботи і складні умови, маленький колектив кафедри успішно справлявся зі своїми обов'язками.

З 1944 по 1990 рр. кафедру очолювали такі видатні науковці, як В.П. Твердий, С.О.Сухов, Г.Л.Кобус, Р.Є. Соломін, О.Є. Брюханов, Г.Д. Кокош, І.Ф. Шумлянський, А.Г. Табачников, Г.І. Кузьменко. У період з 1990 по 2011 рік кафедрою керував професор фізико-математичних наук В. О. Цимарний. Істотний внесок у розвиток кафедри внесли, тривалий час працюючі викладачами професор І. Ф. Шумлянський, доцент Є. Н. Делеур, М. І. Шухгелтер, Н. П. Бачина, В. Б. Коваленко, О. І. Зорич, В. І. Кудашев, Л. О. Новокрещенова.

З 2011 року кафедру очолює доцент Сиваш С.Б. На даний час активно ведуть методичну і наукову роботу кафедри професор М. В. Вітюк; доценти Д. М. Дойков, Б. В Пучков; старші викладачі Н.В. Савчук, С.І. Іовчев, Т.Г. Копейкіна; асистент Г. М. Акопян.

Окрім навчальної роботи, кафедра проводить активну роботу в студентській науковій спільноті.

Завідуючий кафедрою «Фізика»

Сиваш
Світлана Борисівна
 

кандидат фізико-математичних наук, доцент

 

Режим роботи кафедри «Фізика»

понеділок – п'ятниця: 8.30 – 17.30

технічна перерва: 12.00 – 13.00

Контакти кафедри «Фізика»

Адреса: 65029, м. Одесса, ул. Мечникова, 34

Телефон: + 38 (048)

Наверх

background