28-29 квітня 2017 р. в Одеському національному морському університеті відбулася VІ Міжнародна наукова конференція “Південь України: етноісторичний, мовний, культурний та релігійний виміри”. Конференція організована кафедрою українознавства, історико-правових та мовних дисциплін ОНМУ.

Співорганізаторами роботи наукового заходу стали провідні вчені Інституту історії НАН України, Науково-дослідного інституту українознавства, Національної спілки краєзнавців України. У рамках міжнародного наукового співробітництва свої зусилля об’єднали історики та філологи ОНМУ, кафедра історії, філософії та теології Університету «Нижній Дунай» (м. Галац, Румунія), Національна рада із вивчення архівів спецслужб та Інститут із розслідування злочинів комунізму і пам’яті румунської еміграції (м. Бухарест, Румунія), Державний університет Молдови (м. Кишинів, Республіка Молдова).

Відкриття конференції відбулося 28 квітня у Актовій залі Одеського національного морського університету. У вітальному слові ректор ОНМУ доктор технічних наук, професор Руденко Сергій Васильович подякував іноземним гостям-учасникам конференції, міській адміністрації, українським вченим, які з’їхалися з різних регіонів України. Представник Міністерства закордонних справ України в Одесі Ржепішевський Костянтин Іванович висловив переконання, що ініціатива проведення міжнародного наукового форуму стане вагомим внеском у розвиток дружніх відносин між Україною, Румунією та Республікою Молдова. Наступне слово було надано Генеральному консулу Румунії в Одесі, доктору економічних наук Емілу Рапчі, який відмітив важливість проведення міжнародної наукової конференції в Україні на шляху до європейського майбутнього країни, подоланню історичних міфів та непорозумінь у стосунках між нашими народами. Після завершення урочистої частини конференції науковці та гості перейшли до першого етапу практичної роботи – круглого столу на актуальну тему сьогодення: «Декомунізаційні процеси в країнах єврорегіону Нижній Дунай: засоби, досвід, наслідки…».

Співорганізаторами конференції є представники 4 наукових та навчальних закладів з Румунії (м. Бухарест і м. Галац) та 2-х із Республіки Молдова (м. Кахул і м. Кишинів).

Секційні засідання були на такі проблемні теми: «Історія народів та етносів Півдня України у часи імперій, тоталітаризму, демократії»; «Проблеми української та іноземної термінології і термінографії, мовні взаємовпливи»; «Духовність, традиції та обрядовість української та «сусідніх» етнокультур»; «Історія християнської церкви та доля інших конфесій у регіоні»; «Роль архівних установ, музеїв та виставок у збереженні та популяризації культурно-історичної спадщини»; «Міжнародні, правові та міжрегіональні зв’язки і відносини».

Організатори висловили вдячність учасникам форуму та одеським меценатам – Народному депутату України ІІІ, VІ, VІІ скликань, Почесному громадянинові Одеської області Сергію Рафаїловичу Гриневецькому, а також директору ТОВ «Південний сенат» Ксандінову Н. Т., директору ТОВ «ПЕТРЕЛ ПОРТ СОЛЮШН» Назарку В. М., колишнім випускникам «Водного» – ОНМУ В’ячеславу Гергієву та Дмитру Плісюку.

Наверх

background