28 вересня 2022 року на першій парі
відбулося бінарне заняття для студентів 3 курсу денної форми навчання
спеціальності «Право» з дисципліни «Цивільне право»
у відповідності з навчальним планом вивчення особливої частини цієї дисципліни
та враховуючи реалії воєнного часу за темою «Посвідчення цивільно-правових договорів під час воєнного стану».

Ведучий викладач – Іванова Ольга Мирсандівна, ст. викладач кафедри Цивільного і трудового права

Запрошений лектор - Прутянова Людмила Володимирівна – приватний нотаріус Чорноморського міського нотаріального округу Одеської області

В рамках взаємовідвідування – Борщевська Олена Миколаївна, доцент кафедри ЦТП, к.ю.н., доцент

Бінарне лекційне заняття проходило на дистанційній платформі ZOOM в зв’язку з введенням воєнного стану в Україні через повномасштабне вторгнення російської федерації.

Доповідач ознайомив студентів з дією Законів України «Про правовий режим воєнного стану», «Про нотаріат», Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» , Постанови КМУ від 28 лютого 2022 р. № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану, наголосив що в умовах воєнного стану нотаріальні дії вчиняються з урахуванням певних особливостей».

Так доповідачем було зазначено що звужено заборону нотаріального посвідчення договору щодо відчуження нерухомого майна до закінчення одного місяця з дня державної реєстрації права власності відчужувача нерухомого майна виключно до випадків, якщо: таке право набуто відчужувачем під час дії в Україні воєнного стану на підставі договору або у зв'язку з передачею майна у власність юридичної особи як внесок.

Надана інформація про зняту заборону вчинення ряду нотаріальних дій по довіреності, але за умови дотримання певних вимог: з дня видачі довіреності сплинуло не більше місяця (не більше двох місяців, якщо її посвідчено консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави), та про прибрані обмеження щодо територіальності при державній реєстрації прав, тобто відновлено територіальність у змісті законів «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань».

Крім того, до розгляду ввійшли питання: Особливості укладання та посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомості між резидентами та нерезидентами. Строки оформлення спадкової справи та терміну прийняття спадщини.

Особлива увага приділена порядку засвідчення договорів стосовно майна, що знаходиться на тимчасово окупованій території України.

Під час бесіди були представлені приклади з практики нотаріуса.

Окремий час лекції був відведений на запитання студентів стосовно фінансового моніторингу при укладанні цивільно-правових угод, ролі та повноваженнь командирів військових частин, консульств.

Дякуємо Людмилі Володимирівні за приділений нам час та чудову лекцію.

Наверх

background