20 квітня 2023 р. об 11.40
завідувач кафедри «Цивільного та трудового права»
к.ю.н., доцент Кузніченко Оксана Валеріївна
провела бінарне практичне заняття з навчальної дисципліни «Конституційне право України»
для здобувачів 1 курсу ННМГІ спеціальності 081 “Право”
Запрошена: адвокатеса, к.ю.н.,
Вера ШУШУЛКОВА

Практичне бінарне заняття проводилося на дистанційній платформі ZOOM у зв’язку з дією воєнного стану в Україні

    20 квітня 2023 року за планом передбаченим робочою навчальною програмою з навчальної дисципліни «Конституційне право України» за темою: «Конституційні права, свободи та обов'язки людини і громадянина в Україні» були розглянуті наступні питання:
  1. Економічні, соціальні і культурні права.
  2. Обмеження прав людини і громадянина.
  3. Гарантії конституційних прав і свобод людини і громадянина.
  4. Права людини в умовах воєнного стану.
  5. Приклади з практики, запрошеної адвокатеси Віри ШУШУЛКОВОЇ.

Запрошена адвокатеса к.ю.н. Вера ШУШУЛКОВА на занятті поділилася зі здобувачами інформацією про свій кар’єрний шлях, про особливості своєї професії та про свою практичну діяльність у цій галузі права. Вона цікаво розповіла, що для роботи адвокатом повинен бути великий досвід спілкування з людьми, у більшості випадків - негативний. Адвокат спілкується із людьми, які мають певні проблеми і стосовно цих проблем потрібно бути максимально коректними, необхідно роз’яснювати законодавство, і не кожен клієнт може прийняти те, що він у чомусь не правий. Всю цю інформацію потрібно якомога коректно доносити. Не кожна людина зможе стати адвокатом, однак, як порада з її боку - ви можете почати свій кар’єрний шлях із помічника судді, або з роботи в канцелярії суду. Тоді у вас буде потужний досвід щодо великої кількості справ, ви орієнтуватиметеся у процесі, стадіях, доказах, порядках їх надання. Ці знання можуть стати основою для становлення, як адвоката у майбутньому.

Була цікава дискусія між здобувачами вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за освітньою програмою зі спеціальності 081 «Право» та адвокатесою Верою ШУШУЛКОВОЮ.

Здобувачка Марія Репченко поставила запитання щодо наявності гендерної нерівності жінок у юридичній галузі, певних перешкод, пов’язаних із гендерними стереотипами на професійному шляху. На що адвокатеса відповіла, що все ж таки у юридичній практиці існують гендерні ярлики, проте, особисто на собі пані Віра дискримінації не зазнала.

Так, Анна Ступак поставила запитання щодо того: чи були у практиці справи, що стосуються галузі морського права? Так, у пані Віри були справи щодо розмитнення товарів, це спори, пов’язані з митним правом та юрисдикцією адміністративних органів.

    Марія Репченко попросила надати певні поради, як поводити себе на судовому засіданні. Щодо цього питання пані Віра надала наступні рекомендації:
  • Коли ви звертаєтеся до суду, ви повинні встати.
  • Ніколи не намагайтеся силоміць змінити точку зору судді.
  • Ви завжди повинні вислуховувати, як суддю, так і інших учасників, ставитися до інших із повагою. Робота адвоката полягає у тому, щоб переконати суд тими засобами, які надав закон у тому, що саме ваша позиція є правильною, що докази, які ви надали мають перевагу над доказами, які надала інша сторона. Це робота по виконанню процесуальних норм і адвокат повинен здійснювати цю роботу без тиску на суддю, без впливу на свідків.
  • Завжди потрібно бути коректними, стійко відстоювати свою правову позицію, не перебивати.
  • Після чого Марія поцікавилася, чи вплинула якось пандемія і війна на адвокатську практику, чи припиняла пані Віра свою діяльність? Адвокатеса відповіла, що не припиняла свою діяльність, але пандемія катастрофічно ускладнила робочий процес, бо ті державні органи, до яких постійно зверталися, щоб отримати документи, не працювали, а електронний документообіг також не працював належним чином. І пані Віра вважає, що питання щодо максимальної електронізації усіх документів буде одним із нагальних після війни. Що стосується воєнного стану, то на неї це дуже вплинуло, бо вона була вимушена виїхати з маленькими дітьми за кордон. Але, бере участь у судових засіданнях у режимі онлайн.

Адвокатеса Віра ШУШУЛКОВА поділилася тим, що вона працює з підзахисним, який знаходиться на окупованій території, через що доводиться постійно відкладати розгляд справи. Для юридичної нормальної практики необхідна стабільна ситуація - для планування дати судового засідання, щоб була можливість належним чином сповістити сторони, щоб вони мали змогу підготуватися до судового засідання. Пані Віра вважає, що це дуже негативно впливає не тільки на адвокатську діяльність, але й на роботу судів. Наше майбутнє - електронний документообіг, стабільні системи, без технічних помилок у роботі.

Пані Віра бере участь у сімейних спорах, спорах щодо оскарження правочинів, у цивільних справах, участь у кримінальних провадженнях, але зауважила, що не може захищати певні категорії осіб. Оскільки не здійснює представництво надто тяжких справ, зокрема, не веде справи щодо статевих злочинів, проти статевої свободи та недоторканості.

Репченко Марією було поставлено запитання щодо того, чи захищатиме адвокатеса особу, якщо знатиме, що вона дійсно винна у скоєнні злочину. Пані Віра, в свою чергу, відповіла, що вона захищала осіб, що були винні у вчиненні злочину, пояснюючи, що це її діяльність і робота, перш за все. Зазначила те, що злочини є різні, вони розподіляються на різні склади. Є склади за яким вона не працює, це не її специфіка роботи і краще передати таких клієнтів тим представникам, які мають спеціалізацію саме з цих питань. Адвокат не зобов’язаний укладати угоди з будь-якими особами, які звертаються до нього, це принцип свободи договору.

Варто зазначити, що було обговорене питання щодо того, що будь-яка особа може отримати правовий захист і користуватися правовою допомогою.

Завідувачка кафедри О.В. Кузніченко поставила запитання щодо того, які справи на сьогодні є найбільш затребуваними і з яких питань? Адвокатеса повідомила, що дуже багато справ про розлучення, справи про встановлення опікунства над недієздатними особами, кримінальні справи стосовно крадіжок.

На жаль, судова практика діє не у бік людей, які захищають свої права, а у бік захисту дій державних службовців, посадових осіб. Тому, оскаржувати щось просто неможливо, бо суди відмовляють в оскарженні.

Також, О.В. Кузніченко запитала щодо наявності справ, які дійшли до розгляду в Європейському суді. Пані Віра відповіла, що вона працює з клієнтом, який вже приблизно 12 років знаходиться під кримінальним провадженням, яке було відкрите ще за старим законодавством і процесуальним кодексом, після чого перенесене на сучасні закони. Він не має змоги виїхати нікуди, хоча йому вже майже 70 років, звернулися до ЄСПЛ щодо невиконання зі сторони держави України прийнятних термінів розгляду заяви. Заяву подавали двічі, але рішення досі не прийняте.

З цього приводу пані Віра зазначила, що даний інститут захисту прав особи вже вичерпав себе і потрібно створювати альтернативні варіанти для того, щоб можна було звертатися до інших судових інстанцій, вирішувати правові питання і захищати свої права.

В процесі заняття в буквальному сенсі здобувачі «засипали» адвокатесу питаннями, на які вона давала цікаві і життєві відповіді.

Виступ адвокатеси був корисним для усіх здобувачів. Цікаво викладений матеріал та багато прикладів із практики самої адвокатеси стануть здобувачам у нагоді для більш кращого розуміння теми та особливостей роботи адвоката на у реаліях сьогодення.

Вдячні за участь адвокатесі Вері ШУШУЛКОВОЇ за актуальний матеріал, відповіді на запитання здобувачів та жваву дискусію під час бінарного практичного заняття, а здобувачам за увагу і зацікавленість у даній сфері!

Наверх

background