01 травня 2023 року 3 курс спеціальності 081 ПРАВО
Навчально-наукового морського гуманітарного інституту ОНМУ
під керівництвом викладача дисципліни «Цивільний процес»
к.ю.н, доцента О.М. Борщевської
та консультуванні адвокатки, випукниці спеціальності 081 ПРАВО ОНМУ
Ф.А. Салманової-Похила
провели
МОДЕЛЮВАННЯ СУДОВОГО ЗАСІДАННЯ
в спеціалізованій авдиторії – «Зала моделювання судових засідань»,
яка облаштована в Одеському національному морському університеті

Моделювання судового засідання це кропітка робота, яка потребує достатньо глибоких теоретичних та практичних знань здобувачів вищої освіти, які вже закінчують вивчення дисципліни «Цивільний процес» та мають наочно показати свої знання, вміння та навички.

Цей захід був організований в приміщенні Одеського національного морського університету офлайн із дотриманням всіх необхідних заходів цивільної безпеки. Для здобувачів, які не могли доєднатися офлайн була організована онлайн конференція за допомогою платформи ZOOM.

На початку другого семестру здобувачі від викладача отримали завдання готуватися до проведення підсумкового модельного засідання для опрацювання практичних навичок роботи та формування soft-skills, у тому числі, командної роботи. В рамках академічної свободи вони самостійно обрали тематику справи, розподілили ролі, склали необхідні процесуальні документи та схему судового засідання.

Систематично з профільним викладачем доц.О.М. Борщевською, яка також є адвокатом, проводилися консультації щодо виконуваної роботи.

До заходу у якості тренера та консультанта була залучена адвокатка Ф.А. Салманова-Похила, яка спеціалізується, поміж іншого, саме на колі таких справ, яку обрали студенти, а саме, встановлення батьківства.

При підготовці до заходу відчувалося наскільки здобувачі зацікавлені у виконанні завдань, наскільки вони мають грунтовні знання і вміло використовують їх при написанні документів. Приваблювало їх вміння працювати у команді, підтримувати один одного та дослухатися до порад. Ще більше створило атмосферу зали судового засідання те, що доцент О.М. Борщевська надала здобувачці, яка виступала у ролі судді, свою мантію, яку отримала при власному випуску. Їй та здобувачам було неймовірно приємний цей факт, який налаштував всіх на гармонійний розвиток заняття.

Серед здобувачів, які всі готувалися до справи, слід відмітити тих, хто доклав особливий внесок, а саме сценарій – Васильченко Д., Матющенко В., позовна заява – Васильченко Д.; відзив- Снопенко Є, Попова Л.; мирова угода - Богданова М.; ухвала про відкриття справи -Шмірер Т.; ухвала про закриття справи у звязку з мировою угодою-Хомовська А.,Мішута К; консультант з правових колізій – Заснов І.; фабула справи: Заснов І.

Дуже цікаво були розподілені ролі, в які просто з блиском вжилися здобувачі: позивачка Каріна Мішута; відповідач Ярослав Шафоростов; суддя Анастасія Хомовська; представник позивачки Дар’я Васильченко; представник відповідача Катерина Абрамова; секретар судового засідання Тетяна Шмірер; судовий розпорядник Валерія Матющенко; свідок 1(Яків) Павло Красюк; свідок 2 (Мотря) Людмила Попова; свідок 3(Хведір): Ілля Заснов; мати відповідача Анна Денисова; глядач-порушниця Ярослава Когут.

Було вирішено, що перше моделювання судового засідання буде проведено за методикою «консультування стоп-кадр», яка передбачає надання практичних порад саме в процесі заходу діючим адвокатом. Тому здобувачі мали змогу виправляти дрібні неточності відразу, формуючи таким чином розуміння поведінки в суді. Було опрацьовано багато елементів різноманітних процесуальних дій, що сприяє в цілому накопиченню практичних знань.

Такі заходи надають здобувачам можливості поринати у глибину судового процесу, не боятися публічності, вміти складати процесуальні документи та відстоювати свою позицію, розвивають навики риторики. По закінченні справи шановна пані адвокатка Ф.А. Салманова-Похила подякувала здобувачам, зауважила, що вони мають високий потенціал та оригінальні в своїх судженнях. Додала маленькі риси по ходу розгляду справи, а також поділилася власним досвідом розгляду подібного кола справ на власних прикладах. Здобувачі мали можливість задати питання, які їх цікавлять.

Наступний етап – це апробація знань та практичних навичок здобувачів вищої освіти з дисципліни «Цивільний процес» у суді, де саме судді будуть оцінювати їх знання та вміння, застосовуючи окремі елементи дуальної освіти.

Ми пишаємося нашими здобувачами і твердо знаємо, що знання отримані в стінах Одеського національного морського університету стануть їм у нагоді у професійному житті, як вони самі і виказали свої відчуття наприкінці заняття.

Наверх

background