08 травня 2023 року
в приміщенні Київського районного суду м. Одеси
пройшло відкрите заняття з моделювання судового засідання
за участі студентів 3 курсу спеціальності 081 Право
з дисципліни «Цивільний процес»
під керівництвом викладача к.ю.н, доцентки О.М. Борщевської,
суддів Київського районного суду м. Одеси О.В. Васильків, А.В.Щербини,
помічника судді А.Е. Ганєва
та адвокатки Ф.А. Салманової-Похила

В рамках всебічної підготовки здобувачів вищої освіти до майбутньої кар’єри правника в Одеському національному морському університеті постійно впроваджуються нові методи опанування навчального матеріалу. Одним з таких видів роботи зі здобувачами стало проведення моделювання судового засідання у залі судових засідань Київського районного суду м. Одеси, де роботу студентів могли оцінити професійні судді О.В. Васильків, А.В.Щербина та помічник судді Ганєв А.Е, які були присутніми в якості журі для оцінки якості підготовки здобувачів з дисципліни «Цивільний процес». Тренером-консультантом виступила випускниця спеціальності 081 Право Одеського національного морського університету Ф.А. Салманова-Похила. Заняття для 3 курсу спеціальності 081 Право проходило офлайн з дотриманням всіх заходів цивільної безпеки.

Анонсування проведення моделювання судового засідання викликало неабияке зацікавлення у здобувачів 2 та 4 курсів спеціальності 081 Право ОНМУ. Другому курсу було цікаво, оскільки розглядалася, по-перше, справа з дисципліни «Сімейне право», яке вони вивчають щодо встановлення батьківства і, по-друге, вони мали шанс отримати практичний досвід для майбутньої підготовки власного моделювання судового засідання в наступному році. Четвертий курс, денне і заочне відділення, вже обізнані в тонкощах цивільного процесу, були присутніми на відкритому моделюванні судового процесу в рамках підготовки до випускного державного екзамену з бакалавріату та вступного іспиту в магістратуру для закріплення матеріалу з дисципліни. До заняття, навіть, долучилися здобувачі спеціальності 192 «Будівництво та цивільна інженерія», в яких доцентка О.М. Борщевська викладає дисципліну «Правове забезпечення будівельного бізнесу» в рамках теми «Спори у сфері будівництва». Для цього була організована онлайн конференція за допомогою платформи zoom.

На відкритому занятті в порядку взаємовідвідування були присутніми-завідувачка кафедри кримінального на адміністративного права к.ю.н., доцентка О.О. Кукшинова, адвокатка та ст. викладач кафедри морського права І.О. Данилова, к.ю.н, доцентка кафедри цивільного і трудового права Г.Й. Пузанова та ст. викладач кафедри цивільного і сімейного права О.М. Іванова.

При моделюванні судового засідання здобувачі вищої освіти 3 курсу намагалися впровадити якомога більше процесуальних дій та охопити більше матеріалу, який вони опанували на лекційних та практичних заняттях з доценткою О.М. Борщевською та максимально наблизитися за атмосферою до справжнього судового процесу. При цьому особливо почесною була пропозиція від помічниці головного судді О.Д. Карагіоз для студентки, яка виступала в ролі судді проводити засідання в справжній суддівській мантії.

Під час проведення моделювання судового засідання, яке пройшло на одному подиху, журі суддів з великою увагою слідкувало за ходом справи і після завершення, в рамках впровадження елементів дуальної освіти, висловили свої думки щодо роботи здобувачів та рекомендували оцінити роботу залучених до справи здобувачів на 99-100 балів. В цілому, судді залишилися задоволеними і відмітили чудову підготовку здобувачів. Кожний суддя з журі виступив зазначивши свою власну думку щодо ведення справи.

Слід зазначити, що такий метод впровадження в освітній процес елементів практичного навантаження з боку як суддівської, так і адвокатської практики сприяє покращенню розуміння здобувачів щодо формування професійного менталітету правника. Формує у здобувачів в подальшому швидку адаптацію на робочому місці. Особливо це було помітно, коли наші здобувачі з радістю говорили про те, що вони проходили практику в Київському районному суді м. Одеси, були присутніми в судових засіданнях у судді, яка тепер є членом журі і суддя О.В. Васильків із задоволенням запросила їх на слухання однієї зі справ, якою здобувачі були зацікавлені при проходженні практики.

Такі доброзичливі стосунки наших роботодавців-стейкхолдерів з Київського районного суду м. Одеси налаштовують здобувачів на ще більшу повагу до правничої спеціальності та переконують у тому, що юрист це дійсно та професія, яка повинна стати запорукою формування правової держави в Україні.

Свою думку також висловила тренерка-адвокатка Ф.А. Салманова-Похила, яка відзначила внесок кожного зі здобувачів щодо підготовки до моделювання судового засідання.

Наприкінці помічницею головного судді Київського районного суду м. Одеси О.Д. Карагіоз та доценткою О.М. Борщевською було обговорено подальші зустрічі здобувачів спеціальності 081 Право ОНМУ з фахівцями та суддями для вдосконалення вмінь та практичних навичок наших здобувачів, оскільки такий досвід стане однією зі сходинок професійного шляху зростання завдяки якій кожний випускник спеціальності 081 Право стане гідним професіоналом-правником, який буде відстоювати законність та справедливість на кожному етапі своєї професійної кар’єри.

Також наші роботодавці з Київського районного суду м. Одеси висловили пропозицію щодо впровадження в освітній процес дисципліни щодо практики ведення судового процесу з можливістю проведення практичних занять саме у приміщенні Київського районного суду м. Одеси.

По завершенню моделювання справи здобувачі вищої освіти 3 курсу разом з доценткою О.М. Борщевською обмінялися власними враженнями та отримали від неї завдання на закріплення матеріалу щодо більш глибокого опрацювання окремих питань, яких торкалися на цьому занятті та на які порекомендували звернути увагу судді.

Інформація про захід також розміщена на сторінці facebook Київького районного суду м. Одеси за посиланням .

ДЯКУЄМО НАШИМ РОБОТОДАВЦЯМ З КИЇВСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ М.ОДЕСИ ЗА НАДАНУ ЧУДОВУ МОЖЛИВІСТЬ ГОТУВАТИ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 081 ПРАВО НА ВЛАСНОМУ ПРОФЕСІЙНОМУ ДОСВІДІ ЧЕРЕЗ ЩО, МИ СПОДІВАЄМОСЬ, НАШІ ВИПУСКНИКИ БУДУТЬ ГІДНИМИ ТА ВИСОКОКЛАСНИМИ ФАХІВЦЯМИ-ПРАВНИКАМИ В БУДЬ-ЯКІЙ ГАЛУЗІ ПРАВА.

Наверх

background