15 травня 2023 року
на другій парі
К.Ю.Н., ДОЦЕНТКОЮ БОРЩЕВСЬКОЮ ОЛЕНОЮ МИКОЛАЇВНОЮ
була організована бінарна лекція для здобувачів 3 курсу
з дисципліни "Цивільний процес" за темою:
"ОКРЕМЕ ПРОВАДЖЕННЯ ЦИВІЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ".
запрошеним лектором стала КАРМАЗІНА КАТЕРИНА ЮРІЇВНА - адвокатеса, Секретар Ради адвокатів Одеської області, заступниця голови Комітету з конституційного правосуддя та прав людини Ради адвокатів Одеської області, медіаторка, членкиня правління Асоціації сімейних медіаторів України, к.ю.н., доцент, доцентка кафедри міжнародного права та галузевих правових дисциплін Київського університету права Національної академії наук України, координаторка Адвокатського волонтерського центру при Раді адвокатів Одеської області

Тема, яка розглядалася на бінарній лекції є дуже своєчасною та актуальною особливо під час дії воєнного стану, оскільки такі провадження по встановленню наявності або відсутності юридичних фактів без наявності спору виявляються дуже зручним правовим інструментарієм для якомога скорішого досягнення правового результату.

Матеріал лекції був побудований на новелах законодавства та практичних прикладах їх застосування.

Так лекторка відмітила, що ще в 2020 році в Цивільний процесуальний кодекс були внесені зміни щодо розгляду судом справ про обмеження фізичної особи у відвідуванні гральних закладів та участі в азартних іграх в рамках приведення у відповідність із законом України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» від 14 липня 2020 року, наголосивши на особливість обмеження не саме дієздатності, а можливості відвідування гральних закладів.

Визначила також певні справи окремого провадження щодо надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності. В рамках цього, як різновид цієї категорії справ, навела приклад з особистої практики про випадок подачі заяви до суду щодо надання дозволу на шлюб.

Було відмічено, що наразі суди завалені справами щодо визнання осіб безвісно відсутніми та померлими. Через збройну агресію росії, нажаль, багато людей неможливо знайти, але незалежно від цього потрібно опікуватися долею осіб, які були на утриманні у зниклих без вісті, а також майном зниклих осіб тощо. Було детально роз’яснений механізм дій при з’явленні особи, яка в судовому порядку була визнана без вісті зниклою чи померлою, яким чином скасовується рішення суду та в які терміни вносяться відомості в Єдиний реєстр органів РАГС.

Найкращими справами окремого провадження шановна лекторка вважає справи про усиновлення за участю потенційних батьків та органів опіки та піклування, оскільки таким чином дитині, яка позбавлена батьківського піклування надається шанс потрапити до повноцінної родини і гармонійно розвиватися в подальшому. Але було зауважено, що під час війни справи про усиновлення поки досить ускладнені. Наразі надати шанс дитинці гармонійно розвиватися в родині можливо через тимчасове влаштування дітей в родину на період війни.

Було наголошено на цікавих колізійних фактах, з якими стикнулися судді, адвокати та нотаріуси під час розгляду справ про прийняття спадщини під час війни, з огляду на колізійне тлумачення Постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року №164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», де передбачено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 (чотири) місяці. Тобто загалом начебто 10 місяців. Але 31 січня 2023 року в Єдиному державному реєстрі судових рішень була оприлюднена постанова Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у справі №676/47/21 (провадження №61-8014св22), якою надано цікаву й неочікувану оцінку пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року №164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин), де Верховний Суд, надаючи оцінку п. 3 постанови КМУ №164, зазначив, що вона суперечить статтям 1270, 1272 Цивільного кодексу України, а тому не підлягає застосуванню. Зауважено, що наразі побільшало випадків справ окремого провадження щодо встановлення окремого проживання подружжя серед пар, які, нажаль, розлучені війною та зазначено особливості переліку документів для розгляду таких справ за наявності дітей.

Дуже цікавою для здобувачів 3 курсу виявилася інформація в зв’язку із зверненням до питань міжнародного права та практики ЄСПЛ в світлі казусів розгляду справ окремого провадження щодо встановлення фактів народження, укладення шлюбу та смерті на окупованих територіях. Це дуже складне питання, оскільки Україна не визнає жодного документу країни загарбниці. Але доля громадян України, які волею долі опинилися на окупованій території та в них народилися діти чи був укладений шлюб чи вони померли там є в колі опікування держави Україна. Тому лекторка звернула увагу на застосування так званих «Намібійських винятків» («Namibia exception»), що означає принцип міжнародного права, згідно з яким документи, видані окупаційною владою, повинні братися судами до уваги, якщо їх нехтування веде за собою серйозні порушення або обмеження прав громадян. Лекторка пояснила на практичних прикладах правовий механізм звернень в суди в порядку окремих проваджень. Так особа, яка набула вимушено таких документів може звернутися до будь-якого органу РАГС на теріторії України за визнанням таких документів, де їй буде правомірно відмовлено. На підставі цієї відмови особа може звернутися до будь-якого суду України про встановлення факту. Такі справи де-юре повинні розглядатися негайно, на практиці не більше 1 тижня.

З особистої практики лекторка наголосила , що під час війни дуже розповсюдженими є справи про встановлення проживання однією родиною чоловіка та жінки. Перерахувала особливості таких справ та зазначила, що обов’язково з таких справ не має витікати майновий спір, інакше це вже не справи окремого провадження, а позовного.

Було зазначено, що питання правової казуістики іноді перешкоджають справедливому розгляду справ щодо визнання недієздатними осіб та призначення їм опікуна, які виїхали через війну закордон та не можуть фізично пройти судово-психіатричну експертизу в Україні для підтвердження свого стану здоров’я. Лекторкою було розкрито особистий покроковий приклад досягнення позитивного результату в таких справах.

Також торкнулися інших справ окремого провадження, як то про передачу безхазяйної нерухомості у комунальну власність, про примусове надання психіатричної допомоги, про примусове лікування, про розкриття банківської таємниці щодо юридичних та фізичних осіб, справ щодо спрощеного порядку розірвання шлюбу з особою позбавленої волі тощо. Звісно було проведено порівняльний аналіз між позовним та окремим провадженням.

Цікавим доповненням було визначення статусу присяжних у справах окремого провадження.

Загалом здобувачі отримали досить великий масив практичної інформації. Під час правової дискусії, яка відбулася наприкінці пари було означено коло питань, яким здобувачі бажають присвятити свої наукові дослідження в майбутньому.

В цілому запрошена лекторка відзначила дуже високий рівень підготовки здобувачів вищої освіти спеціальності 081 Право ОНМУ з огляду на питання, які вони задавали та судження, які вони висловлювали під час дискусії.

ДЯКУЄМО НАШІЙ ШАНОВНІЙ ГОСТІ,
АДВОКАТЦІ КАРМАЗІНІЙ КАТЕРИНІ ЮРІЇВНІ
ЗА ВИКЛАДЕННЯ В ПРАКТИЧНОМУ АСПЕКТІ ТАКОЇ АКТУАЛЬНОЇ ТЕМИ СЬОГОДЕННЯ
І СПОДІВАЄМОСЬ НА ПОДАЛЬШІ ЦІКАВІ ЗУСТРІЧІ НЕ ТІЛЬКИ В ТАКИХ ФОРМАТАХ СПІЛКУВАННЯ.
Наверх

background