20 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ
ВІДБУЛАСЯ БІНАРНА ЛЕКЦІЯ ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 035 «ФІЛОЛОГІЯ» (МАГІСТРАТУРА)
з теми: «ЕТИЧНІ АСПЕКТИ ТА ПРАКТИКА ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ФІЛОЛОГА-ПЕРЕКЛАДАЧА В СУЧАСНОМУ СВІТІ ЦИФРОВИХ МЕДІА»

за участю докторки юридичних наук, професорки, професорки кафедри загальної теорії права та держави і кафедри філософії Національного університету "Одеська юридична академія", магістерки філології
Ольги Степанівни МЕЛЬНИЧУК.

Організаторка лекції: к.ю.н, доцентка кафедри публічно-правових дисциплін
Олена Миколаївна БОРЩЕВСЬКА;

модераторками лекції стали
завідувачка кафедри публічно-правових дисциплін, к.ю.н., доцентка
Ольга Олегівна КУКШИНОВА,
к.п.н. доцентка кафедри філології
Світлана Юріївна ЮХИМЕЦЬ

Бінарна лекція мала комплексний характер, оскільки на лекцію було запрошено і здобувачів вищої освіти спеціальності 081 Право Одеського національного університету. Майстерність лекторки розкрилася у вмілому викладенні матеріалу з точки зору окреслення загальних питань професійної етики в різних аспектах, включаючи академічну доброчесність, вміння спілкуватися. Для філологів було зауважено та порекомендовано використання спеціалізованих програм для більш коректного автентичного перекладу, про які здобувачі-філологи вже були обізнані, і тому спілкування щодо переваг одних чи інших програм було дуже актуальним.

Для здобувачів (як філологів, так і юристів) цікавими виявилися питання дотримання прав інтелектуальної власності, в тому числі в інтернеті. Було розкрито авторські методики втілення в професійну діяльність етичних принципів спілкування.

Дуже жвава дискусія відбулася щодо використання штучного інтелекту в процесі професійної діяльності. Було зауважено, що здобувачі цікавляться цим питанням на науковому рівні, зокрема, під науковим керівництвом доцентки О.М. Борщевської проводилися наукові дослідження в цьому напрямку.

Питанням професійної етики в соціальних мережах було приділено особливу увагу, спікерка поділилася саме своїм вдалим практичним досвідом, оскільки розвиває свою професійну діяльність, окрім іншого, і на YouTube-каналі, і в іInstagram, має декілька зареєстрованих майстер-класів, які користуються великим попитом серед спільноти, а також є професоркою з великим стажем викладацької та практичної діяльності українською та англійською мовами.

Шановна гостя поділилася методикою просування власного бренду професійної діяльності в мережі «Інтернет» через дотримання трьох чинників: потреби, болю, цінності. Розкрила лайфхаки майстерності дотримання етичної поведінки в будь-яких ситуаціях професійної діяльності як філолога-перекладача, так і правника.

Це свідчить про те, що етика професійної діяльності в цілому ґрунтується на загальних аспектах доброчесності, витриманості, справедливості та вмінні поводитися в суспільстві, дотримуючись моральних та правових законів; дуже вміло було підкреслено особливості професійної діяльності та захисту прав інтелектуальної власності і для філологів-перекладачів, і для правників, поєднуючи ці аспекти як загальне й приватне.

Дякуємо шановній професорці Ользі Степанівні за захоплююче заняття, яке спрямувало здобувачів вищої освіти до усвідомлення своєї професії з точки зору її соціальної спрямованості у дотриманні норм професійної етики та правових приписів.

Наверх

background