20 вересня 2023 року о 18:15 год відбулося консультативне засідання викладачів кафедри Приватно-правових дисциплін та морського права разом зі здобувачами другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 081 «Право» освітньо-професійної програми «Морське право»
Організатори: к.ю.н., доцент, завідувачка кафедри ППДМП Кузніченко Оксана Валеріївна
к.ю.н., суддя Одеського апеляційного суду Вiталiй КОСТРИЦЬКИЙ

    На зустрічі були розглянуті питання стосовно підготовки здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 081 Право до Єдиного державного кваліфікаційного іспиту, а саме:
  1. Актуальні правові позиції Касаційного цивільного суду у складі Верховного суду України.
  2. Розбір питань, які входять до блоку «Цивільне процесуальне право України», що входить до програми Єдиного державного кваліфікаційного іспиту.
  3. Поради для здобувачів у ефективній підготовці до складання апробаційного та обов’язкового Єдиного державного кваліфікаційного іспиту.
  4. Відповідь на практичні питання, які здобувачі другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 081 Право мають у своїй професійній діяльності.
  5. Особливості проведення Єдиного державного кваліфікаційного іспиту, які сталі відомі після зустрічі з МОН

По першому питанню зустрічі, к.ю.н., Віталій Кострицький зазначив, що в наш час дуже швидко змінюються правові позиції з приводу питань, які належать до цивільного судочинства. Здобувачам були наданні правові позиції з приводу справ, які підлягають розгляду в порядку окремого провадження, з приводу питань продовження процесуальних строків, перегляду справ за виключними та нововиявленими обставинами та багато інших позицій Верховного суду. Також здобувачам було дуже цікаво слухати практичні кейси-задачі, які були в практичній роботі Віталія Кострицького за весь час роботи в судових інстанціях України.

На зустрічі також були розглянути питання, які стосувалися питання представництва у цивільних справах, питання принципу інстанційності, що дуже важливо саме у період воєнного стану, питання особливості розгляду справ в різних видах провадження. Також суддя Одеського апеляційного суду зазначив оновлення в роботі Електронного суду, оскільки це не лише полегшує життя учасників справи, а й пришвидшує процес розгляду справи навіть за умови, що сторони не мають змоги приймати участь у судовому засіданні в залі суду.

Крім цього Віталій Володимирович зазначив, що для успішного складання Єдиного державного кваліфікаційного іспиту необхідно не лише знати норми Цивільного кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України, а й бути усвідомленим у правових позиціях Верховного суду України та правових позиціях, які виникають та змінюють попередні позиції з тих самих питань.

Наприкінці зустрічі здобувачі мали змогу прийняти участь у дискусійних питаннях, які були у практиці Віталія Володимировича, а також могли задати власні питання, які цікавили їх не лише протягом підготовки до ЄДКІ, а й практичні питання, які виникають в рамках професійного шляху здобувачів-магістрів.

Наприкінці засідання завідувачкою кафедри Приватно-правових дисциплін та морського права к.ю.н., доцентом Кузніченко Оксаною Валеріївною присутнім слухачам було повідомлено, що була проведена нарада з МОН результатами якої стало відомо особливості проведення ЄДКІ, а саме:
- ЄДКІ організовує заклад освіти, відповідно він й проводитиме із вами комунікацію про порядок організації іспиту;
- участь як у пробному, так і повноцінному ЄДКІ є обов'язковою.
- до іспиту буде обов'язкова ідентифікація особи;
- в кожній авдиторії, де складатимуть іспит очікується наявність спостерігачів;
- відеоспостереження ЄДКІ в реальному часі;
- прохідний бал не озвучений;
- оцінка за пробний ЄДКІ не впливає на ваш навчальний процес, але впливає на глобальне розуміння МОН щодо рівня освіти.

Також викладачами кафедри ППДМП було зазначено, що повторний досвід складання ЄДКІ після апробаційного передбачає менше стресу! Оскільки мозок вже розуміє сам процес і для нього немає так багато невідомого - чинник стресу.

Наверх

background