21 листопада 2023 року куратором здобувачів магістратури, завідувачкою кафедри Приватно-правових дисциплін та морського права Оксаною Кузніченко та старшим викладачем Павлом Синициним для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 081 Право Одеського національного морського було проведено бінарне лекційне заняття із залученням кандидатки юридичних наук, адвокатки, провідного юриста Представництва Норвезької Ради у справах біженців Грабової Яніни Олександрівни за темою: «Актуальні проблеми захисту прав ВПО».

    На бінарному занятті Яніна ГРАБОВА запропонувала присутнім розглянути наступні теми:
  1. Правове становище та особливості обліку ВПО
  2. Актуальна судова практика у справах за участі ВПО
  3. Особливості встановлення юридичних фактів, що мали місце на тимчасово окупованій території

Яніна ГРАБОВА розповіла здобувачам про розмежування правових форм захисту вимушених мігрантів. Лекторка зазначила, що саме внутрішньо переміщені особи є найуразливішою категорією вимушених мігрантів. Ключовим критерієм у розмежуванні цього статусу від інших форм захисту вимушених мігрантів виступає відсутність переміщення через державний кордон та наявність можливості користуватися захистом держави походження. Яніна Грабова наголосила, що Захист внутрішньо переміщених осіб та їхніх прав, а також постачання їм гуманітарної допомоги є першорядним обов'язком відповідної держави.

Також одним з важливих питань було призначення та нарахування грошової допомоги на проживання ВПО. Правозастосовча практика судів, яка базується на аналізі наведених нормативних актів дає підстави вважати, що для отримання допомоги на проживання ВПО: або має отримувати щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг станом на 24.02.2022; або бути облікованою на території, включеній у розпорядженням КМУ №204-р від 06.03.2022, на яке міститься посилання в п. 2 Порядком надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам» або переміщеними з такої території; або бути особою, переміщеною з територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні); або якщо житло особи зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали до 20.05.2022 заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, або за умови подання документального підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації.

Закон не передбачає обов’язкову наявність усіх із перелічених вище підстав для призначення допомоги на проживання. Достатньо, аби була наявною одна із цих підстав.

У цьому контексті релевантним є висновок Верховного Суду, що внутрішньо переміщена особа має право на допомогу на проживання, визначену Порядком надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам» (далі – Порядок № 332), незалежно від дати взяття її на облік як внутрішньо переміщеної особи, якщо вона перемістилася з території, яка відповідає двом умовам: на цій території проводяться бойові дії та ця територія міститься в переліку, затвердженому розпорядженням КМУ від 6 березня 2022 року № 204-р «Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми “єПідтримка”».

Лекторка запропонувала слухачам вирішити у форматі інтерактивної бесіди кілька кейсів та на їх основі сформувати власну правову позицію, щоб закріпити розуміння прослуханого матеріалу.

Також, на бінарному занятті розглядалися практичні питання, які стосуються проблем встановлення фактів смерті та народження, які мали місце на тимчасово окупованих територіях у розрізі законодавчих змін та правозастосовчої практики.

Дякуємо за участь запрошеному лектору Яніні ГРАБОВІЙ, а також усім членам наукової спільноти та здобувачам, які були присутні на засіданні. Бажаємо усім мирного неба! Слава Україні!

Наверх

background