28 жовтня 2022 року
з 10.30 до 12.00
в вільний від основних занять час
за розкладом пар студентів
було проведено бінарне заняття
в Київському районному суді м. Одеси
з дисципліни «Цивільний процес»
для студентів 3 курсу спеціальності 081 «Право»
в супроводі к.ю.н, доцента,
доцента кафедри цивільного і трудового права
Олени Миколаївни Борщевської

В Україні триває воєнний стан, але студенти-правники повинні отримувати належний практичний досвід в підкріплення фундаментальних теоретичних знань отриманих на лекційних та практичних заняттях з викладачами. Тому майже наприкінці вивчення запланованих на перший семестр тем з дисципліни «Цивільний процес» студентам було запропоновано відвідати Київський районий суд м. Одеси для закріплення отриманих знань для подальшої атестації, а також для набуття практичних знань для проведення модельних справ, які запросили студентів провести судді Київського районного суду.

Суддя Оксана Михайлівна Куриленко запросила студентів в відкрите судове засідання, на якому розглядалася позовна заява щодо спору про право власності на земельну ділянку. Сторони продемонстрували вищій пілотаж погодившись на мирову угоду. Зазвичай це дійсно є досягненням, оскільки в правовій державі правосуддя має вибудовуватися саме на засадах доброзичливості, доброчесності та поваги один до одного.

Студенти були приємно вражені тим з яким професіоналізмом суддя вела справу і на практиці показала, яким чином відбувається правосуддя в Україні, навіть у воєнний час. Це буде запорукою того, що майбутні правники будуть брати приклад високого професіоналізму, дотримання принципів законності та справедливості, на яких саме і повинен будуватися професійний менталітет висококваліфікованого фахівця-юриста, зокрема судді та адвоката.

Після засідання суддя О.М. Куриленко провела зі студентами співрозмову, де грунтовно роз’яснила питання особливостей розгляду справ у воєнний час, питання дотримання процесуальних строків, подання позовних заяв, особливостей доказування в цивільних справах, правила поведінки учасників справи у суді, ознайомила з електронною системою судочинства та іншими питаннями, які цікавили студентів.

Студенти мали можливість задавати питання, зокрема, їм було цікаво дізнатися, яким чином суд може впливати на осіб, які зловживають своїми процесуальними правами. Суддя дуже чітко відповіла на це запитання, зазначивши, що в цивільному процесі є більше важелів для нівелювання таких зловживань ніж в кримінальному процесі та навела реальні приклади таких дій суду.

Також студенти почули інформацію про діяльність при Київському районному суді м. Одеси Громадського центру з надання правової допомоги, де безкоштовну правову та психологічну допомогу можуть отримати як незахищені верстви населення, ВПО, а також пересічні громадяни, які бажають отримати дійсно якісну допомогу.

Пані Ольга Дмитрівна Карагіоз, яка багато років працює в Київському районному суді м. Одеси на посаді помічника заступника Голови суду, з гордістю зазначила, що вона є випускницею саме Одеського національного морського університету і запропонувала студентам ще і ознайомчу екскурсію по Київському районному суду м. Одеси. Студенти дізналися механізм подання позовних заяв, отримання будь-якої інформації щодо справи в суді, порядок ознайомлення з матеріалами справ тощо.

Більш того студентам Одеського національного морського університету було запропоновані практика, стажування та працевлаштування в Київському районному суді м. Одеси і студенти були цим дуже змотивовані продовжувати й надалі наполегливо вивчати правові дисципліни в Одеському національному морському університеті, оскільки розуміють, що тільки фундаментальне знання права, його принципів та норм, висока порядність та доброчесність правника надають змогу будувати правову державу в Україні попри всі виклики часу.

Дуже сподіваємось на подальшу наукову та навчальну співпрацю з шановними суддями та працівниками апарату Київського районного суду м. Одеси бо, позичаючи такий дивовижний професіональний досвід, студенти мають змогу формувати свій правовий світогляд в світлі принципів правової держави України майбутнього.

Наверх

background