15 лютого 2023 року о 14:40 за розкладом
ст. викладач кафедри «Цивільного та трудового права»,
к.ю.н. ІРИНА ВОЛОДИМІРІВНА МЕНСО
провела
Бінарне лекційне заняття з дисципліни «Охорона інтелектуальної власності в інтернеті»
за темою:
«Практика протидії правопорушенням авторських та суміжних
прав у цифровому середовищі»
для здобувачів 1 курсу магістратури спеціальності «ПРАВО» 1 групи
Запрошено: юриста, колишнього правоохоронця у напрямку протидії правопорушенням щодо інтелектуальної власності Державної служби боротьби з економічною злочинністю – Горбаньова Ігоря Миколайовича.

Лекційне бінарне заняття проводилося на дистанційній платформі ZOOM в зв’язку з дією воєнного стану в Україні

На лекційному бінарному занятті були присутні завідувачка кафедри «Цивільного та трудового права» к.ю.н., доцент Оксана Валеріївна Кузніченко, доцент кафедри ЦТП професор, к.ю.н. Андрій Сергійович Беніцький. Запрошений лектор, колишній правоохоронець у напрямку протидії правопорушенням щодо інтелектуальної власності Державної служби боротьби з економічною злочинністю Ігор Миколайович ГОРБАНЬОВ докладно та цікаво розповів, що навчальна дисципліна «Охорона інтелектуальної власності в інтернеті» являє собою фундаментальну основу таких інститутів як: авторське право; патентне право; право на засоби індивідуалізації суб'єктів господарювання, товарів і послуг; право на об'єкти локальної новизни; право на результати селекційних досягнень; право на наукове відкриття; договірні зобов’язання щодо використання відповідних об'єктів. Розповів про особливості своєї професії та про свою практичну діяльність у цій галузі права. Відбувся жвавий диспут між здобувачами магістратури та лектором Ігорем Миколайовичем Горбаньовим з проблем питань теми бінарного лекційного заняття.

На лекційному бінарному занятті здобувачам були роз’яснені особливості охорони інтелектуальної власності в інтернеті, були наведені практичні приклади щодо захисту авторського та суміжних прав у цифровому середовищі, як в національній системі права, так і в європейській системі права. Сумісно зі здобувачами Ігор Миколайович Горбаньов розібрав судові справи та наводив цікаві приклади зі своєї практики. Розповів цікаві історії та відповідав здобувачам на запитання, слухав їх точки зору та, якщо треба, пояснював на що треба більше звертати увагу на практику. Роз’яснив, як саме відбувається захист прав інтелектуальної власності, в країнах із різними правовими системами.

В той же час, лектор звернув увагу на те, як цивільні особи не задумуючись можуть використовувати сайти та додатки, порушуючи право власності інших осіб, розповів як діяти, якщо були порушені ваші авторські та суміжні права.

Практичний досвід Ігоря Миколайовича Горбаньова та його знання щодо захисту прав інтелектуальної власності викликали у здобувачів зацікавленість, що призвело до великої кількості питань та дискусії з одним із здобувачів, щодо законного використання додатків, інформації з сайтів та цитування з наукових джерел. В свою чергу, здобувачі отримали відповіді на свої запитання.

Також, Ігор Миколайович розповів здобувачам про незаконне використання творів науки, літератури і мистецтва, комп'ютерних програм і баз даних, виконань фонограм, відеограм і програм мовлення. З приводу цього питання здобувачів зацікавила практика роботи правоохоронних органів України в галузі охорони авторського права.

Виступ лектора, колишнього правоохоронця у напрямку протидії порушенням інтелектуальної власності Державної служби боротьби з економічною злочинністю був корисним для тих здобувачів, які вже мають практичні навички і для таких, що тільки починають розвиватися у правничій діяльності. Цікаво викладений матеріал та багато прикладів з практики самого лектора стануть здобувачам у нагоді для більш кращого розуміння теми та особливостей роботи у даній сфері так, як мережа Інтернет досить велика за своїм об'ємом та включає в себе багато різних аспектів порушення прав інтелектуальної власності та, на даний час, ми маємо велику кількість таких правопорушень, яким ми повинні протидіяти.

Дякуємо за участь лектору Ігорю Миколайовичу Горбаньову за цікавий матеріал, відповіді на питання здобувачів та цікаву дискусію під час бінарного лекційного заняття, а здобувачам за увагу і зацікавленість у даній сфері!

Наверх

background