24 квітня 2023 року
на першій парі
К.Ю.Н., ДОЦЕНТКОЮ ПУЗАНОВОЮ ГАЛИНОЮ ЙОСИПІВНОЮ
було проведено оглядову бінарну лекцію для здобувачів 2 курсу
з дисципліни "ФІНАНСОВЕ ПРАВО" за темою:
"ПІДСТАВИ ТА ВИДИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ПОРУШЕННЯ ФІНАНСОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА В СИСТЕМІ ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ".
на запрошення гаранта ОПП за спеціальністю 081 Право першого (бакалаврського) рівня вищої освіти Борщевської Олени Миколаївни
запрошеним практиком була ПУЧКОВА ЛЮДМИЛА АНАТОЛІЇВНА
- регіональний менеджер з претензійно-позовної роботи Головного Офісу АТ КБ Приватбанку, адвокатеса, яка є роботодавцем за ОПП спеціальності 081 Право
та випускницею спеціальності 081 Право
Одеського національного морського університету.

В порядку взаємовідвідування на бінарну лекцію завітав д.ю.н., професор Мошак Григорій Григорович, запрошеними гостями також стали здобувачі 4 курсу спеціальності 081 Право.

При знайомстві зі студентами пані Людмила підкреслила, що є випускницею Одеського національного морського університету спеціальності 081 Право, чим дуже пишається оскільки саме завдяки потужному професорського-викладацького складу та компактним навчальним групам, де до кожного здобувача ставляться з увагою та небайдужі до його освітніх побажань, вона отримала блискучу освіту, що дозволило їй очолювати регіональний юридичний відділ найбільшого банку України – Приватбанку, зазначивши, що її завжди приваблювала галузь господарського, фінансового права. А виробнича практика від ОНМУ надала можливість оцінити й банковське право та займатися ним в подальшому.

На занятті були розкриті питання щодо системи органів фінансового контролю: загальної і спеціальної компетенції у галузі фінансової діяльності, зокрема, стосовно досвіду АТ КБ Приватбанку при здійсненні фінансового банківського контролю та банківського моніторингу; відносно відповідальності за порушення фінансового законодавства в системі юридичної відповідальності, а також питання підстав та видів відповідальності за порушення банківського законодавства.

Особливу увагу було приділено практичним кейсам особливостей розгляду справ у господарських судах, які пов'язані з порушенням банківського законодавства.

Також на заході торкалися питань відшкодування ПДВ та інших податкових платежів, виконання договірних зобов’язань у зовнішньоекономічної діяльності, оскільки, як адвокатеса, пані Людмила має великий досвід роботи у цьому напрямку.

Під час оглядової бінарної лекції було підкреслено на необхідність приділяти увагу як теорії правових дисциплін так і практиці, оскільки саме на теоретичних наукових знаннях, які надаються професорсько-викладацьким складом спеціальності 081 Право в ОНМУ дуже легко орієнтуватися і в практичній діяльності в подальшому.

В процесі бінарного заняття було висловлена думка про вдосконалення ОПП в наступному шляхом введення в освітній процес дисципліни «Правове регулювання кредитних відносин в Україні», оскільки така практика зараз є досить актуальною, як серед суб’єктів підприємницької діяльності, так і серед пересічних громадян. Був наведений приклад, що наразі в Приватбанку знаходяться біля 800 кредитних справ і до кожної потрібний індивідуальний підхід та особливість розгляду чи в судовому чи в позасудовому порядку.

Професор Мошак Г.Г. поцікавився міжнародною практикою щодо банківських операцій і з цього приводу у відповідь пані Людмилою була надана найцікавіша актуальна інформація, яка стосується саме практичного боку та особливостей таких операцій щодо дотримання законності при їх здійсненні, особливо в умовах воєнного часу, в тому числі з урахуванням фінансового моніторингу, фахівцем в якому також є наша шанована лекторка. Наприкінці пари здобувачі могли задати питання щодо тематики бінарної оглядової лекції, а також щодо практичної роботи сфери діяльності пані Людмили.

Це дуже цікавий досвід для наших здобувачів, оскільки вони на наочному прикладі можуть переконатися наскільки знання отримані в Одеському національному морському університеті за спеціальністю 081 Право можуть бути корисними для майбутньої кар’єри.

Особливу вдячність пані Пучкова Людмила Анатоліївна висловила викладачам, які викладали в неї, коли вона ше була здобувачкою – д.ю.н. професор Мошак Г.Г, к.ю.н. доцент Пузанова Г.Й, к.ю.н., доцент Борщевська О.М.

Ми завжди пишаємось нашими випускниками та здобувачами, бо їхні професійні досягнення це завжди світла радість для викладачів.

Наверх

background