24 квітня 2023 року
на другій парі К.Ю.Н., ДОЦЕНТКОЮ БОРЩЕВСЬКОЮ ОЛЕНОЮ МИКОЛАЇВНОЮ
була проведена бінарна лекція для здобувачів 3 курсу
з дисципліни "Цивільний процес" за темою:
"Наказне провадження цивільного судочинства".

запрошеним лектором стала КАРМАЗІНА КАТЕРИНА ЮРІЇВНА
- адвокатеса, Секретар Ради адвокатів Одеської області, заступниця голови Комітету з конституційного правосуддя та прав людини Ради адвокатів Одеської області, медіаторка, членкиня правління Асоціації сімейних медіаторів України, к.ю.н., доцент, доцентка кафедри міжнародного права та галузевих правових дисциплін Київського університету права Національної академії наук України, координаторка Адвокатського волонтерського центру при Раді адвокатів Одеської області

На лекції розглядалися питання щодо поняття і характерних ознак наказного провадження, підстав для видачі судового наказу самого поняття і сутність судового наказу, а також стадії наказного провадження. Шанована лекторка використовувала науковий метод навчання storytelling, завдяки якому здобувачі поглинали у світ практичного застосування норм цивільного процесуального права. Було надано безліч лайфхаків стосовно ведення справ наказного провадження, правил складання заяви. Докладно роз’яснені особливості та переваги наказного провадження. Надані рекомендації щодо застосування інформаційно-пошукової системи законодавства ЛІГА-ЗАКОН, до якої до речі, безкоштовно мають доступ здобувачі вищої освіти спеціальності 081 Право ОНМУ.

На практичних прикладах з власного досвіду лекторкою підкреслено необхідність виопрацювання стратегії цивільного процесу з оцінюванням можливих ризиків спливу позовної давності й в такому разі використання можливостей не наказного, а позовного провадження. Але здобувачів було попереджено щодо практичних недоліків перетворення наказного провадження в позовне провадження. Застерегла лекторка також від ризиків сплати подвійного судового збору, а також висвітлила особливості наказного провадження в воєнні часи. Було наголошено на неможливості примирення в процесі наказного провадження та висвітлено проблемні питання повороту судових наказів. Величезний пласт практичного досвіду був наданий з точки зору успішної багаторічної практики пані Катерини. З теплотою згадали ми метра нашої Ради адвокатів Одеської області неперевершеного Йосипа Бронза, який на жаль вже пішов від нас. Він завжди цінував прагнення молоді до знань і був прикладом для багатьох правників не тільки Одеси, зокрема, та України в цілому, а і закордоном. Його професійні та етичні принципи в правовій практиці назавжди відбиваються в серцях та практиці адвокатів, суддів та інших правників.

Родзинкою бінарної зустрічі стало блиц-опитування запрошеною лекторкою щодо вже пройденого матеріалу на попередніх лекціях, з яким здобувачі впоралися на відмінно, а також швидко змогли обрахувати судовий збір за наказним провадженням. Цей практичний прийом, застосований непередбачуванно для здобувачів саме з точки зору практичного аспекту надав можливість пересвідчитись в тому, що вони невпинно вдосконалюють свої знання за допомогою професорсько-викладацького складу ОНМУ та запрошуваних практиків і це дозволяє їм не розгубитися в непередбачуваних ситуаціях. Пані Катерина навіть запропонувала домашнє завдання для студентів щодо порівняння строків в різних видах проваджень.

Наприкінці лекції Катерина Юріївна відповіла на всі поставлені запитання, а також поділилася секретом професійного зростання, який виявився дуже простим для наполегливих випускників: дотримуватися закону, бути доброчесними та порядними, постійно вдосконалювати свої знання і це буде запорукою успішної професійної кар’єри.

Шановна пані Катерина подякувала за запрошення, оскільки багато чула про здобувачів спеціальності 081 Право Одеського національного морського університету і хотіла вже наочно познайомитися з ними. Хочеться відмітити, що зазвичай заходи такого рівня проходять для підвищення кваліфікації адвокатів, але здобувачі 3 курсу спеціальності 081 Право настільки органічно сприймали викладену їм інформацію, що сміливо можна говорити про те, що майстерність Катерини Юріївни, наполегливість та світогляд здобувачів та професійність науково-педагогічного складу спеціальності 081 Право ОНМУ надають змогу не сумніватися в блискучому майбутньому наших випускників.

Дякуємо Катерині Юріївні та з радістю запрошуємо її ще до проведення таких цікавих практично наповнених лекцій.

Наверх

background