18 жовтня 2022 року о відбулася робоча зустріч завідувачки кафедри «Цивільного та трудового права» ННМГІ ОНМУ Оксани КУЗНІЧЕНКО із першим заступником Голови Національної служби посередництва та примирення Світланою ЗАПАРОЮ

Завідувачкою кафедри Оксаною КУЗНІЧНКО була проведена зустріч з заступником Голови Національної служби посередництва та примирення Світланою ЗАПАРОЮ щодо впровадження новітніх технологій примирення до навчального процесу Одеського національного морського Університету. Особливої уваги під час робочої зустрічі були присвячені питанням запровадження інституту медіації у вітчизняній системі права, які ґрунтуються на позитивних результатах практики застосування інституту примирення в багатьох країнах світу, що свідчить про його ефективність. Світлана ЗАПАРА порекомендувала додати навчальні дисципліни, які б стосувалися питань трудової медіації (саме, з розгляду трудових спорів) та захисту соціально-трудових прав працівників в межах освітньо-професійної програми зі спеціальності 081 Право другого (магістерського) рівня вищої освіти.

Сторони аргументували актуальність інституту медіації, яка на сьогоднішній день є тим ефективним інструментом пошуку порозуміння між конфліктуючими сторонами, головним чином, завдяки своїй гнучкості, об’єктивності та неупередженості. Також, під час робочої зустрічі було акцентовано увагу на тому, що впровадження медіації в Україні на сьогодні є одним з актуальних напрямів реформування системи доступу громадян до справедливого правосуддя та ефективним засобом зниження конфліктного потенціалу суспільства в цілому. У зв’язку із цим було відзначено, що кожен здобувач вищої освіти, а у майбутньому професійний юрист, має володіти знаннями про медіацію, уміннями й навичками роботи із цим інструментом альтернативного вирішення конфліктів (спорів), а також умінням захищати свої порушені права.

Окрему увагу було приділено сторонами питанню щодо застосування медіації при вирішенні не тільки цивільних, сімейних, господарських, але й спорів у сфері морегосподарського комплексу. Вищезазначене підтверджує доцільність введення навчальних дисциплін таких, як: «Медіація та інші правові інструменти альтернативного вирішення позасудового спору» та «Захист соціально-трудових прав працівників» для другого (магістерського) рівня вищої освіти.

Дякуємо Світлані Іванівні за плідну зустріч та надані рекомендації щодо удосконалення освітньої програми "Морське право" спеціальності 081 «Право» на другому (магістерському) рівні вищої освіти.

Наверх

background