13 вересня 2023 року
в рамках виконання науково-дослідної роботи кафедри публічно-правових дисциплін
Одеського національного морського університету
«ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЦІОНАЛЬНИХ ІНТЕРЕСІВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ ТА У ВІДБУДОВНИЙ ПЕРІОД»
у співпраці з Департаментом аграрної політики, продовольства та земельних ресурсів Одеської військової адміністрації
була проведена бінарна лекція з дисципліни «Земельне і аграрне право» (блок «Аграрне право») за темою:
«ДЕРЖАВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ АПК ПІД ЧАС ВІЙНИ»

Запрошений гість:
Директорка Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних ресурсів Одеської військової адміністрації
АЛЛА АНДРІЇВНА СТОЯНОВА
Лекторка та модераторка зустрічі: к.ю.н.,доцент кафедри публічно-правових дисциплін ОНМУ
ОЛЕНА МИКОЛАЇВНА БОРЩЕВСЬКА

Представник НПП кафедри публічно-правових дисциплін та співмодераторка зустрічі: завідувачка кафедри публічно-правових дисциплін ОНМУ
к.ю.н, доцент
ОЛЬГА ОЛЕГІВНА КУКШИНОВА

Тема зустрічі, яка відбулася є надважливою в сучасних умовах аграрної кризи, яка відбувається через військовий напад країни-агресорки росії на територію України. Серед інших злочинних цілей, країна агресорка робить терористичні атаки і на стратегічно важливі для економіки України об’єкти цивільної інфраструктури – сільськогосподарські поля, об’єкти сільськогосподарської інфраструктури з сільськогосподарською продукцією, яка частково має залишатися в Україні, а частина якої йде, згідно до зернових угод, на експорт та відповідно зберігається у зерносховищах, які потерпають від злочинних дій росіян.

Лекторка зауважила на нерозривний зв’язок аграрного права з економікою України. Підкреслила, що саме чітко виважений в нормативному контексті адміністративний чинник державного регулювання аграрно-промисловим комплексом України є запорукою збереження аграрного потенціалу країни після перемоги України.

Проголошено про те що Департамент аграрної політики, продовольства та земельних ресурсів Одеської військової адміністрації має тісну співпрацю з Департаментом морегосподарського комплексу, транспортної інфраструктури та зв’язку Одеської військової адміністрації в рамках забезпечення поставок зерна морськими коридорами навіть під час війни, оскільки морські шляхи є найбільш економічно-вигідними для перевезення вантажів такого роду.

    Розкриті основні функції адміністративно-правової діяльності Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних ресурсів Одеської військової адміністрації, а саме:
  • забезпечення реалізації державної аграрної політики на території Одеської області;
  • розроблення і організація виконання регіональних програм розвитку галузей агропромислового виробництва та інноваційно-інвестиційних програм і прогнозів;
  • участь у формуванні та реалізації гуманітарної та соціальної політики на селі, сталого розвитку регіонального агропромислового ринку і сільських територій області;
  • участь в реалізації державної політики у сфері регулювання земельних відносин та використання водних об’єктів;
  • участь у реалізації державної політики у сфері насінництва і розсадництва, сортовипробування, захисту рослин, карантинного режиму, племінної справи, наукового і кадрового забезпечення, стандартизації, охорони праці та техніки безпеки;
  • забезпечення реалізації державної політики у сфері харчової та переробної промисловості.

Всі ці напрямки діяльності Департаменту охоплені робочою програми дисципліни «Земельне і аграрне право», яка викладається в Одеському національному морському університеті, тому директорка Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних ресурсів Одеської військової адміністрації А.А. Стоянова з радістю запропонувала наукову та навчальну співпрацю нашим здобувачам вищої освіти в рамках наукових проектів, практики тощо, що може бути передбачено нормативними документами, які регламентують роботу Одеської військової адміністрації та Одеського національного морського університету.

Дякуємо шановній Аллі Андріївні за потужну лекцію та зацікавленість до наукової діяльності науково-педагогічного складу кафедри публічно-правових дисциплін та потенціалу здобувачів вищої освіти спеціальності 081 «Право» Одеського національного морського університету. Сподіваємось на плідну співпрацю.

СЛАВА УКРАЇНІ!

Наверх

background