14 вересня 2023 року о 16:00 год відбулося консультативне засідання викладачів
кафедри Приватно-правових дисциплін та морського права
разом зі здобувачами другого (магістерського) рівня вищої освіти
спеціальності 081 «Право» освітньо-професійної програми «Морське право»
Організатори: к.ю.н., доцент, завідувачка кафедри ППДМП Кузніченко Оксана Валеріївна
к.ю.н., доцент, доцент кафедри ППДМП Мирза Світлана Степанівна

Учасники: здобувачі другого року навчання другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 081 «Право» освітньо-професійної програми «Морське право» Викладачі кафедри Приватно-правових дисциплін та морського права
Мета зустрічі: проведення консультації з дисциплін Цивільне право України, Цивільне процесуальне право України в рамках підготовки здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 081 «Право» до проведення апробаційного Єдиного державного кваліфікаційного іспиту, яке відбудеться 28 вересня 2023 року, а також до основного ЄДКІ, яке відбудеться у листопаді.

Зустріч проводилася на дистанційній платформі ZOOM в зв’язку з запровадженням в м.Одеса воєнного стану у зв'язку з війною між РФ та Україною

На зустрічі були розглянуті питання стосовно підготовки здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 081 Право до Єдиного державного кваліфікаційного іспиту, а саме:
1. Що таке Єдиний державний кваліфікаційний іспит? Структура та особливості завдань Єдиного державного кваліфікаційного іспиту.
2. Поради щодо підготовки до Єдиного державного кваліфікаційного іспиту
3. Огляд проблемних питань блоків Цивільне право та Цивільне процесуальне право.
4. Розбір кейсів-задач, які були підготовлені організаторами.

По першому питанню зустрічі, к.ю.н., доцент Мирза Світлана Степанівна розповіла слухачам про те, що ЄДКІ - це єдиний державний кваліфікаційний іспит, який юристи слухачі магістратури складатимуть перед завершенням навчання та отримання диплому "магістр" за спеціальностями 081 «Право» і 293 «Міжнародне право». Після затвердження програми ЄДКІ у 2022 році, іспит було перенесено у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації на територію України. В 2023 році було прийнято рішення про проведення апробаційного іспиту ЄДКІ для спеціальностей 081 «Право» і 293 «Міжнародне право» 28 вересня 2023 року. Обов’язкова сесія ЄДКІ буде призначена на листопад місяць 2023 року. Структуру ЄДКІ складає 12 правничих дисциплін, дисципліни в межах програми мають різну питому вагу - тобто не є однорідними (наприклад, Цивільне право України має найбільшу питому вагу - 13% , натомість). Кожна дисципліна має перелік тем, які мають різний рівень складності (має назву «когнітивний рівень» A, B, C, D) - отже, увагу треба приділяти темам із найбільшою складністю – D. Теми в структурі не є деталізованими і можуть містити як малі, так і великі об'єми інформації. Стосовно другого питання, Мирза Світлана Степанівна зазначила, що Програма ЄДКІ не містить лише загальні назви дисциплін. Усі 12 з них мають деталізацію у вигляді тем. Тобто, наприклад, не всі положення Цивільного кодексу будуть предметом іспиту, але предметом іспиту з цивільного права будуть ще положення з іншого законодавства. До того ж, багато тем програми ЄДКІ враховують судову практику чи інші практичні елементи. Деталізація тем із дисциплін - це саме перевага, адже іспит ЄДКІ не дублює програм, що ми вивчаємо в закладі освіти. Тому, Мирза Світлана Степанівна разом з викладачами кафедри ППДМП порадили здобувачам другого (магістерського) рівня вищої освіти завжди орієнтуватись на програму та теми кожної дисципліни, їх питому вагу та рівень складності, а при підготовці використовувати не лише норми Цивільного кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України, а й судову практику та юридичну доктрину.

Також, на засіданні були розглянуті питання зобов’язань, правочинів в цивільному праві, способи захисту майнових прав, а також окремі питання захисту інтелектуальної власності та застосування норм спадкового права. В рамках розгляду проблемних питань з цивільного процесуального права були розглянуті проблемні питання визначення юрисдикції, особливості представництва в цивільному провадженні, особливості розгляду справ в різних видах провадження, а також питання перегляду судових рішень в цивільному процесі.

Наприкінці засідання присутнім слухачам було запропоновано пройти кейси-задачі від викладача Мирза Світлани Степанівни для того, щоб ефективніше підготуватися до форм питань, які будуть винесені на ЄДКІ.

Усі присутні були дуже вдячні проведеній консультації та зазначили необхідність проведення такого формату зустрічей для підготовки до ЄДКІ з різних правничих дисциплін, які входять в програму ЄДКІ. Дякуємо за участь запрошеному організатору та викладачу кафедри Приватно-правових дисциплін та морського права к.ю.н. доценту Мирзі Світлані Степанівні, а також усім членам наукової спільноти, які були присутні на консультації. Бажаємо усім мирного неба та успішного складання Єдиного державного кваліфікаційного іспиту!

Наверх

background